Absolvenții de liceu din Bacău îngroașă rândurile șomerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Badița de 19 ani stie ca va ajunge șomer cu patalama la mână.
Radu Badița de 19 ani stie ca va ajunge șomer cu patalama la mână.

Zeci de școli din județ vor fi desființate, pentru că sunt prea puțini elevi . Chiar dacă se specializează într-o meserie, absolvenții de liceu nu-și găsesc un loc de muncă. Din toamnă vor dispărea sute de clase din învățământul primar, gimnazial și liceal.

La Grupul Școlar Industrial "Letea" Bacău, în anul școlar viitor trebuiau să fie 17 clase, dar Inspectoratul Județean a aprobat doar 13.

"Pentru clasa a IX- a am solicitat patru clase cu profil electric, industrie alimentară și protecția mediului. S-au aprobat doar trei", precizează Viorel Coșeraru, directorul liceului.

Mai puține locuri au fost aprobate pentru clasa a XII-a rută progresivă, unde din cinci clase propuse vor fi înființate doar două.

Și Colegiul Tehnic de Comunicații "N. V. Karpen" a rămas fără trei clase de postliceală.

"Acestea aveau specializări precum cea de cosmetician și activități de secretariat. Acum este o perioadă de recesiune și e mai greu de găsit un loc de muncă. Dar în general sunt meserii căutate pe piața muncii", explică Remus Cazacu, directorul colegiului.

Nu de aceeași părere sunt viitorii absolvenți ai unității de învățământ. Radu Bădiță este elev în clasa a XII a la Colegiul "Karpen" și va fi specialist în "automatizări".

Știe deja ce viitor va avea, în cazul în care nu va intra la facultate. "Voi fi șomer. Nu-i nicio șansă să-mi găsesc de muncă în Bacău, cu profilul pe care-l am. Învățăm carte degeaba. Doar ca măturători, probabil că ne găsim o slujbă", spune revoltat tânărul.        

63 de școli vor fi desființate

Pe lângă faptul că școlile băcăuane scot șomeri pe bandă rulantă, începând din toamnă, pe 63 de unități de învățământ din județ se va pune lacătul, iar alte 57 își vor pierde personalitatea juridică.

Și planul de școlarizare pentru anul de învățământ 2010-2011 a suferit transformări importante față de anul precendent.

Din toamnă numărul claselor de nivel primar va scădea  cu 243, cele de nivel gimnazial cu 191, iar liceele vor avea 36 de clase mai puține decât în 2009.

Deși mulți profesori vor rămâne fără un loc de muncă, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Bacău spun că nu sunt motive de îngrijorare.

"Cadrele didactice titulare care vor intra în restrângere de activitate au prioritate în alegerea unui nou post. În județ mai sunt catedre vacante", opinează Claudia Merticaru, purtătorul de cuvânt al ISJ Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite