Abonaţii la pomana statului fug de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii comunelor ar fi bucuroşi ca sătenii să muncească în schimbul banilor, deşi nu cred că se va întâmpla acest lucru.

În comuna Stănişeşti, din cei peste 4.500 de locuitori, circa 1.000 primesc lunar de la stat ajutor social, care porneşte de la 125 de lei şi poate trece de 400 de lei în cazul familiilor numeroase.

Pentru aceşti bani, beneficiarii ar trebui să muncească în folosul comunităţii patru zile pe lună, însă nu toţi se îngrămădesc să pună mâna pe lopată sau pe mătură. „Am trei copii, iar soţul meu zace la pat. Nu pot pleca de acasă ca să muncesc, că trebuie să ţin gospodăria“, a spus Viorica Mardare, agricultoare.

„Se încurajează lenea“

Silviu Bondor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bacău, este pornit însă împotriva celor care stau acasă pe banii statului, deşi ar putea să muncească.

„Prin acest ajutor noi încurajăm lenea. Eu propun ca primăriile să încheie contracte cu diferite firme care să ia aceste persoane la muncă, banii să ajungă în contul Primăriei, iar din aceste fonduri să fie plătiţi aceşti oameni“, a propus Silviu Bondor.

Primarul comunei Stănişeşti agreează ideea lui Bondor, dar nu crede că va avea succes. „Încă de anul trecut eu am sunat pe la firme din judeţ în ideea ca aceşti oameni să muncească undeva, dar nu a vrut nimeni“, ne-a spus Teodor Popa, primarul comunei Stănişeşti.

În comuna Pârjol ajutorul social ajunge la 380 de persoane. Şi edilul de aici ar fi fericit să scape de aceste prestaţii. „Eu am nevoie de cinci miliarde de lei numai pentru jumătate de an ca să achit ajutoarele sociale. Aş face multe în comună dacă aş avea aceşti bani pentru investiţii, iar ei să meargă la muncă. Numai că, nu cred că s-ar duce“, este de părere Dorinel Horchidan, primarul comunei Pârjol.

Nu vor să muncească

Ioan Melinte, director al Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură Bacău, spune că ar face lobby pentru acest proiect. „Dacă ai 1.000 de beneficiari, într-o lună înseamnă 4.000 de zile de muncă prestate. Şi să ştiţi că fermierii i-ar lua să muncească cu ziua, dar întrebarea este dacă vor“, spune Melinte. Vicepreşedintele Bondor urmează să înainteze prefectului judeţului un proiect prin care asistaţii social să muncească pentru banii pe care îi primesc de la stat.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite