A vândut torţa cu care a purtat flacăra Jocurilor Olimpice de la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ciclist afirmă că a fost nevoit să caute un cumpărător deoarece nu avea bani pentru a merge la nunta fiicei sale.

Remus Karpfen (62 de ani), unul dintre cei mai renumiţi ciclişti ai judeţului Bacău, şi-a vândut torţa cu care a alergat pentru Jocurile Olimpice din 1980.

În drum spre Moscova, flacăra olimpică a fost purtată de acesta între comuna Nicolae Bălcescu şi intrarea în municipiul Bacău.

Bărbatul afirmă că cel care a cumpărat-o este un colecţionar de obiecte vechi din Bucureşti şi că a oferit pe torţă doar 600 de lei.

Karpfen crede că torţa valora mai mult, însă a acceptat tranzacţia deoarece avea nevoie de bani pentru nunta fiicei sale. "Ce să fac că nu îmi ajungeau banii pentru nunta fetei? S-a căsătorit undeva la ţară şi avea şi ea nevoie de bani. Eu, oricum nu mai făceam nimic cu torţa. O ţineam doar aşa, de amintire... Frumoase amintiri!", a afirmat  cu năduf bărbatul.

Şi-a scos la vânzare şi costumele de ciclism

El recunoaşte că ori de câte ori se uita la torţă, îi veneau în memorie acele clipe când - sportiv fiind -  a purtat flacăra olimpică pe distanţa de un kilometru. „Mereu mă uitam la torţă şi-mi aminteam cu precizie toate amănuntele din acea zi. Era cald, lumea se adunase pe drum ca să ne vadă. Toţi aplaudau. Eram mândru! Mă simţeam important!", a rememorat fostul sportiv.

Torţa a vândut-o în urma unui anunţ găsit de el într-n ziar central. "Scria aşa: <<Colecţionar, cumpăr făclie olimpică>>. Exact ce aveam eu de vânzare!", a mai adăugat fostul sportiv.

Pe lângă torţa olimpică, Karpfen a mai scos la vânzare şi mai multe costume de ciclism pe care le-a adunat în decursul vieţii sale. "Am tricouri şi pantaloni speciali şi de iarnă, şi de vară, lungi şi scurţi. Tricourile au o croială aparte cu buzunare la spate speciale de pus sticla de apă sau pacheţelul cu mâncare. Pantalonii au o croială aparte, cu bazonul din piele de căprioară. Am multe astfel de costume! Mi le-au adus prietenii de prin alte ţări. Acum vreau să le vând", a mai afirmat bărbatul.

Peste 20 de premii

În urmă cu un an, ziariştii de la "Adevărul" au relatat drama prin care trece fostul ciclist băcăuan. Omul are o pensie de 500 de lei, trăieşte într-o garsonieră a fratelui său şi câteodată, mai face ciubucuri din repararea unor biciclete. În plus, pentru câţiva leuţi pe care îi primeşte lunar, Karpfen lucrează ca paznic de noapte la un bar din zona Tic-Tac.

Indiferent unde se duce, omul se îmbracă în costum orignal de ciclist. Pe jos nu merge aproape niciodată, ci doar cu bicicleta, care nu este una comună românească, ci japoneză. Remus Karpfen a obţinut în cariera sa de sportiv peste 20 de premii întâi şi doi la mai multe competiţii de ciclism din ţară.

Omul păstrează şi azi, cu sfinţenie, toate diplomele şi medaliile pe care le-a câştigat în cariera sa de sportiv. Reciteşte cu mândrie ziarele cu pagini îngălbenite ale anilor '80, în care erau publicate ştiri despre el.

2.000 de kilometri ca să-şi viziteze mătuşa

El povesteşte că cea mai lungă cursă pe două roţi a fost una de peste 2.000 de kilometri, între Bacău şi localitatea Dresda, din fosta RDG, traseu pe care l-a făcut doar ca să-şi viziteze o mătuşă. A ţinut morţiş să o revadă pe sora tatălui său deoarece ea a fost cea care îi dăruise, pe când el avea doar şapte ani, o bicicletă.

"După aproape 20 de ani, m-am decis să-mi vizitez, pe două roți, mătușa. A fost o adevărată aventură!", a explicat fostul sportiv.

El a parcurs cei peste 2.000 de kilometri în 18 zile. „Nu puteam pleca așa de ușor din țară. Aveam nevoie de multe acte și aprobări. Am avut noroc de un concurs de ciclism care se organiza în RDG. Numai că pașaportul mi-a fost dat după un an. Trecuse și mama concursului! Am profitat însă de pașaport și mi-am vizitat ruda", povestește râzând bărbatul.

Rămâi pe bacau.adevarul.ro pentru a afla noutăţile din judeţ!

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite