A obţinut bani UE în numele unor agricultori morţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanul Gheorghe Eşanu, inginer agricol, a întocmit 46 de contracte de arendă în fals. Oficialul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bacău a dispărut fără urmă după ce a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru fals şi uz de fals.

De câteva săptămâni, Gheorghe Eşanu, inginer de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bacău, a ajuns pe lista urmăriţilor general din România. Funcţionarul public parcă a intrat în pământ, după ce judecătorii băcăuani l-au condamnat la trei ani de închisoare pentru infracţiunile de fals, complicitate la fals şi fals intelectual în formă continuată. 


Dosarul de cercetare, realizat de procurori DNA


„În perioada noiembrie 2004-februarie 2006, inculpatul Gheorghe Eşanu a întocmit contracte de arendare în care a înscris, contrar realităţii, că proprietarii de terenuri ar fi arendat diferite suprafeţe unor persoane fizice autorizate, în vederea accesării de fonduri SAPARD“, precizează magistratul de la Curtea de Apel Bacău care s-a ocupat de caz.


Ancheta derulată de procurorii de la DNA a scos la iveală o întreagă maşinărie prin care inginerul agricol a obţinut fonduri europene prin acte false. Anchetatorii au stabilit că Eşanu a înscris în registrul de arendă al comunei Traian 53 de contracte de arendă, din care 46 au fost întocmite în fals. Unele dintre acestea chiar s-au făcut pe numele unor persoane decedate de câţiva ani. Prejudiciul este estimat la aproximativ 120.000 de lei, care în momentul de faţă nu a fost recuperat.


În 2008, instanţa de la Judecătoria Bacău l-a condamnat pe Gheorghe Eşanu la 3 ani de închisoare cu suspendare. Au făcut recurs atât procurorul cât şi inculpatul, însă Tribunalul Bacău a menţinut această hotărâre.


După recursul formulat de procurorii de la Direcţia Naţională Anticorupţie, magistraţii de la Curtea de Apel au decis că funcţionarul public trebuie să-şi petreacă următorii trei ani după gratii.


Soluţia a fost dată în decembrie 2009. Imediat ce a aflat de hotărârea judecătorilor, Eşanu şi-a luat tălpăşiţa de acasă. „Pentru că se sustrage de la executarea mandatului, a fost dat în urmărire generală“, confirmă subinspectorul Narcisa Butnaru, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bacău. Soţia lui Gheorghe Eşanu, primar în comuna unde a făcut falsurile inginerul agricol, ştie unde se află fugarul, dar refuză să colaboreze cu poliţiştii.


„Soţul meu e în spital. Nu vă spun unde. Nu are telefon la el. Tot dosarul este contrafăcut. A vrut să facă un bine oamenilor din comună şi a căzut el“, declară Maria Eşanu. Ea mai spune că soţul este nevinovat şi că nu a vrut decât să-i ajute pe ţăranii din Traian să cumpere tractoare, să trăiască mai bine.


„A suferit un şoc, după ce a aflat decizia instanţei. A ajuns ca o legumă“, susţine primăriţa din Traian. De la sfârşitul anului trecut, Gheorghe Eşanu nu a mai trecut pe la serviciu. „Este în concediu medical. Nu ştiu până când“, confirmă Ghiţă Burlui, directorul adjunct al DADR Bacău. El mai spune că din punct de vedere profesional nu există niciun reproş la adresa colegului condamnat.

____________________

Fost director la Direcţia pentru Agricultură
Gheorghe Eşanu lucrează la DADR Bacău din 1998. În 2000, chiar a fost numit director general interimar şi a condus instituţia timp de jumătate de an. Din 2001 a lucrat ca specialist pe fonduri europene, iar de când a intrat în atenţia procurorilor anticorupţie, s-a ocupat de Camera Agricolă a comunei Traian.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite