„A doua şansă“ pentru băcăuanii fără şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiarii programului „A doua şansă“ au ascultat cu atenţie explicaţiile viitorilor profesori
Beneficiarii programului „A doua şansă“ au ascultat cu atenţie explicaţiile viitorilor profesori

58 de tineri de peste 20 de ani care au renunţat la educaţie înainte de gimnaziu au ocazia să se întoarcă în bănci. Jumătate din cursanţi vor învăţa să citească în cadrul programului „A doua şansă“. Cei care vor absolvi clasele primare şi nivelul secundar inferior se pot înscrie la seral.

Şcoala „Domniţa Maria“ are de ieri 58 de elevi trecuţi de 20 de ani, care au revenit în bănci pentru a învăţa să scrie şi să citească, dar şi să acumuleze cunoştinţe generale la diferite materii. Aceştia s-au înscris la programul „A doua şansă“, demarat de către conducerea şcolii împreună cu Inspectoratul Judeţean Şcolar (IŞJ) Bacău în urmă cu patru ani.

Printre „boboci“ se numără şi Adrian Ivan de 26 de ani, care a intrat în clasa a IV-a. „Eu sunt din Vaslui, unde am făcut şcoală până la zece ani. Apoi am fost exmatriculat şi nu m-a mai interesat să mai învăţ. Acum m-am stabilit în comuna Onceşti şi realizez că fără şcoală nu mă pot angaja nicăieri“, ne-a spus el.

Puţini absolvenţi

Bărbatul a aflat de la Inspectorat că poate relua cursurile prin programul „A doua şansă“, la fel cum a făcut şi Daniel Toader de 21 de ani care este în anul III de studii la ciclul secundar inferior. „La 18 ani am venit aici în clasa a II-a. Ştiam doar să scriu şi să citesc, nimic altceva. Din cauza unor probleme grave de sănătate nu am mai putut să urmez cursurile şcolii din satul Scurta din comuna Orbeni. Am aflat târziu că mai există o şansă pentru mine“, a explicat tânărul. În anul şcolar care tocmai s-a încheiat, doar 14 persoane au absolvit.

„Se înscriu mai mulţi, dar se întâmplă să plece în străinătate la muncă după care se întorc şi reiau de unde au rămas. Cursurile sunt gratuite“, a menţionat Jorj Glod, dirigintele elevilor.

Cursuri în weekend

El a menţionat că printre cei înscrişi se numără şi persoane seropozitive. „Aceştia nu sunt primiţi de nicio şcoală. E foarte important să ştie că noi le venim în ajutor, indiferent de vârstă“, a încheiat dirigintele. Profesorii spun că muncesc mult mai intens cu beneficiarii programului comparativ cu elevii de vârstă mai mică.

„Lucrăm cu ei diferenţiat, în funcţie de meseria pe care o practică deja în timpul săptămânii. Ei vin la noi doar sâmbăta şi duminica. Avem parteneriat cu Colegiul «Letea» şi îi pregătim pentru a obţine atestat de tehnicieni în industria alimentară şi tehnicieni electromecanici“, a spus Cecilia Deaconu, director la „Domniţa Maria“.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite