6.482 de zilieri, în acte la ITM Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica amenzilor, zeci de agenţi economici şi-au înregistrat muncitorii plătiţi cu ziua. Cei mai mulţi prestează activităţi de întreţinere și curăţenie și doar 415 lucrează în agricultură. Aceștia nu au voie să muncească mai mult de 90 de zile pentru același angajator.

Băcăuanii care apelează la zilieri pentru a le presta diverse servicii au luat cu asalt Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM). În ultimele două luni, peste 6.000 de persoane au ajuns în evidenţele instituţiei. „De la sfârşitul lui aprilie şi până la începutul acestei luni, aveam înregistraţi 6.482 de zilieri. Aproape 4.000 prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, mai aveam 896 în silvicultură şi 738 în zootehnie“, a spus Cristian Cucuian, directorul ITM Bacău.

Până acum, doar 415 băcăuani figurează că muncesc cu ziua în agricultură, dar numărul lor se aşteaptă să crească în perioada următoare, când fermierii vor avea nevoie de salariaţi pentru întreţinerea ori recoltarea culturilor.

Ţinuţi sub evidenţă strictă

Toţi aceşti oameni sunt trecuţi într-un registru ce poate fi achiziţionat de la sediul instituţiei contra sumei de 82 de lei. „Până acum s-au vândut 97 de astfel de registre către 71 de societăţi. Angajatorii au obligaţia de a le pune la dispoziţie acest caiet în care zilierul să semneze în fiecare zi la începerea şi terminarea lucrului. Evidenţa va fi depusă la sediul nostru în fiecare lună, până în data de 5“, a mai spus Cucuian.

Un angajator va putea folosi un zilier cel puţin o zi, îl va plăti cu sume cuprinse între 2 şi 10 lei pe oră, dar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic. Cine depăşeşte această perioadă riscă să fie sancţionat cu 10.000 de lei, iar dacă ignoră completarea registrului zilnic, amenda este de 6.000 de lei.
Cine acceptă să fie plătit cu ziua achită la stat impozitul pe venit, bani ce se reţin direct de la angajator, dar nu şi contribuţii sociale. Prin urmare, nu vor beneficia de pensie, şomaj şi nici de asistenţă medicală gratuită.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite