60.000 de lei, nota de plată pentru un deal distrus la Comăneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plus, societatea a fost amendată cu 60.000 de lei de Garda de Mediu. Măsurile vin după ce ilegalităţile au fost prezentate de cotidianul „Adevărul“.

Amenzi dure şi dosare penale pentru cei implicaţi în exploatarea pietrişului de pe dealul Goanţa din Comăneşti. Societatea NM Construct din Timişoara, care realizează un supermarket în oraş, a luat mii de metri cubi pentru a face fundaţia noului centru comercial, fără a plăti vreun ban statului şi fără să aibă acord de mediu. Totul s-a făcut sub privirile primarului Viorel Miron.

După ce exploatarea s-a făcut fără niciun fel de autorizaţie, edilul a impus pe ordinea de zi a Consiliului Local închirierea terenului exploatat, de un hectar, pentru următoarele trei luni, contra sumei de 1.000 de lei. Ancheta făcută de Garda de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Resursele Minerale (ANRM), după ce cotidianul „Adevărul“ a semnalat ilegalităţile de la Comăneşti în urmă cu două săptămâni, arată că statul a fost furat, iar mediul distrus ireversibil. „Societatea NM Construct a fost amendată cu 60.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări de excavaţii agregate minerale şi exploatare fără acord de mediu. Ei au recunoscut totul şi au spus că nu au ştiut că le trebuiau astfel de aprobări“, a declarat Titi Secară, şeful Gărzii de Mediu Bacău.

Potrivit specialiştilor, dealul înverzit din Comăneşti nu mai poate fi readus la forma iniţială. „Dealul nu mai poate fi refăcut. De acolo s-au luat peste 8.000 de metri cubi de pietriş. Vor pune iarbă, pentru a-l aduce la folosinţa iniţială“, a mai spus Secară. Pe de altă parte, experţii ANRM au sesizat Poliţia, pentru că, potrivit legii, zăcămintele din subsolul terenurilor sunt proprietatea statului şi trebuie plătită o redevenţă. „Singura măsură pe care am putut s-o iau a fost să fac denunţ penal, depus la Poliţia Moineşti. Când nu sunt acte, e furt din avutul statului“, a explicat  Marius Georgescu, expert superior la ANRM.

„Primarul a ştiut de exploatare“

Potrivit acestuia, societatea are de plătit câte 0,4 euro pentru fiecare metru cub exploatat. În acelaşi timp, şeful Gărzii de Mediu afirmă că în cazul primarului nu s-a luat nicio măsură, deşi este implicat. „A ştiut de exploatare, dar nu a luat nicio măsură. E cel puţin vinovat moral“, a spus Secară.  Edilul Viorel Miron s-a ales însă cu cercetare penală în urma denunţului depus la Poliţia Comăneşti şi la Parchetul Moineşti de consilierul local Claudin Mazilu. „Când l-am întrebat (n.r. - pe primar) cum este plătit acel balast, dacă există facturi sau evidenţe, a zis că suntem noi ciudaţi şi că începem campania electorală. A vrut să dea o mână de ajutor supermarketului care se construieşte“, a spus Claudin Mazilu.

În acelaşi timp, consilierii locali reclamă faptul că hotărârea prin care firma NM Construct a primit drept de exploatare a balastului pentru trei luni, după ce a cărat  pietriş, este ilegală. „Hotărârea de închiriere a terenului a fost contestată la Prefectură. Primarul a încercat să muşamalizeze totul, după ce ne-a văzut că facem poze unde se face exploatarea“, a spus şi consilierul local Vasile Budacă. Primarul Viorel Miron pare să fi uitat de legi şi pune totul pe seama unei campanii electorale închipuite.„Eu am zis şi data trecută că ei îmi dau la gioale deoarece începe campania electorală. Cine mai obţine avize de la mediu pentru a-şi completa fundaţia la casă?“, a răspuns edilul. Reprezentanţii NM Construct nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite