300 de lei, coşul de Paşte al băcăuanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul tăiat de pe lista de cumpărături este mielul care va fi înlocuit cu pui sau carne de porc. Gospodinele spun că şi-au propus să cheltuiască în jur de 200 de lei pentru mâncare, dar, probabil, vor depăşi această sumă.

Un Paşte mai sărac. Asta îi aşteaptă pe majoritatea băcăuanilor care au început deja să testeze piaţa pentru masa de sărbătoare. Oamenii analizează bine preţurile care au tot crescut de la o săptămână la alta, iau la rând mai multe magazine şi în final cumpără de unde este mai ieftin. 

Goana după produse ieftine
„Cumpărăm după buzunarul nostru. Câte puţin din toate, mai ieftine, poate nu la fel de bune cum sunt cele scumpe, dar să avem şi noi ceva de mâncare pe masă în zilele de sărbătoare“, spune Cornel Pascu, un băcăuan. Primul produs tăiat de pe lista de cumpărături este mielul care costă între 18 şi 20 de lei kilogramul. Cine vrea să facă şi drob trebuie să cumpere un miel întreg, ceea ce înseamnă că trebuie să pregătească între 120 şi 200 de lei.

„Clar vom renunţa la miel. O să cumpărăm nişte pulpe de pui, ceva carne tocată să facem nişte sărmăluţe, ouă roşii şi cozonac, care nu trebuie să lipsească nimănui. Nu ne permitem prea multe“, se plânge şi Maria Nichifor. Cine înlocuieşte mielul cu alte tipuri de carne plăteşte 13 lei pentru un kilogram de carne tocată, 16 lei pentru pulpa de porc, 23 de lei pentru cea de vită şi 10 lei pe pulpe de pui.

1 leu oul gata vopsit
Un kilogram de drob costă 25 de lei, iar o sticlă de vin roşu trece de 15 lei. Cozonacul este între 8 şi 30 de lei, dacă îl vreţi cu multă cremă şi rahat făcut în laboratoare specializate, iar o pască porneşte de la 12 lei şi ajunge până la 25 de lei în cofetării. Ouăle pot fi cumpărate gata vopsite la preţul de 1 leu bucata sau nevopsite la 40 de bani.

„Cei mai mulţi vin, se uită şi pleacă ori iau câteva sute de grame de poftă. Oamenii nu-şi mai permit să cumpere ca în alţi ani“, afirmă Marcel Dinu, un comerciant de produse din carne. Iepuraşul din ciocolată pentru cei mici variază între 4 şi 25 de lei. Când trag linie, băcăuanii constată că masa de Paşte costă între 300 şi 400 de lei.

Preţuri produse pentru masa de Paşte:
carne de miel: 18-20 de lei/ kilogramul;
ouă: 40 de bani;
vopsea de ouă: 3 lei/pachetul;
verdeaţă: 1 leu/ legătura;
roşii: 5,5 lei/ kilogramul;
castraveţi: 8 lei/ kilogramul;
cozonac: 8-30 de lei/ bucata;
pască: 12-25 de lei.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite