25 de absolvenţi cer zilnic indemnizaţie de şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsă de locuri de muncă, tinerii care şi-au finalizat studiile fac coadă la banii statului. Aceştia au la dispoziţie două luni, din momentul în care au terminat şcoala, să vină la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău şi să se înscrie în baza de date.

Tinerii din judeţul Bacău care au absolvit o şcoală profesională, un liceu sau o facultate şi nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă, au luat cu asalt sediul AJOFM pentru a intra în baza de date a instituţiei în termenul prevăzut de lege.
„Până acum circa 1.200 de persoane şi-au depus documentaţia pentru a beneficia de indemnizaţia de 250 de lei şi de celelalte măsuri de protecţie oferite de Agenţie, dacă nu reuşesc să se încadreze în această perioadă. Absolvenţii trebuie să respecte acel termen de 60 de zile. Cine vine după această dată nu mai primeşte ajutorul bănesc“, a spus Octavian Ţicău, reprezentant AJOFM Bacău. Cu diplomă sau fără, sute de tineri îşi fac debutul pe piaţa muncii ca şomeri. 

Subvenţii de stat pentru angajarea absolvenţilor

Cristina Lucaciu a terminat şcoala profesională din cadrul Colegiul Economic „Ion Ghica“ Bacău. Este comerciant – vânzător cu diplomă, dar nu şi-a găsit un loc de muncă, aşa că a venit să se înscrie în cursa pentru şomaj. „Am încercat să mă angajez la un magazin, însă programul nu îmi permitea să fac naveta, eu fiind din mediul rural, din comuna Traian. Îmi dădea 700 de lei pe lună. Ar fi fost bine dacă aveam şi cum să mai ajung acasă după serviciu.Iau ajutorul de şomaj câteva luni şi apoi mai văd“, a spus adolescenta.

Şi Alexandru Solomon a terminat 12 clase la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny“ din Bacău, însă nu a reuşit să treacă cu bine şi peste examenul maturităţii. S-a înscris pentru sesiunea de toamnă şi cum nu are încă o diplomă de Bacalaureat în buzunar a venit la Şomaj ca să fie sigur că nu va pierde şi această ocazie. Este tehnician instalator în construcţii şi oferta săptămânală de locuri de muncă pusă la dispoziţie de agenţie nu l-a atras.

„M-am uitat aşa în mare. Nu este nimic pentru mine. Am terminat ca instalator, dar asta nu înseamnă că şi ştiu să fac ceva. Ştiţi cum se face şcoala în ziua de azi. Poate am mai mult noroc în toamnă şi iau şi Bacalaureatul“, spune tânărul. Dacă în cele 60 de zile de la absolvire tinerii nu-şi găsesc un loc de muncă, atunci ei vor primi indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni. Cei care se angajează sunt susţinuţi de stat cu subvenţii ce ajung în conturile angajatorului. Mai precis, cine încadrează absolvenţi pe o perioadă nedeterminată este scutit pentru 12 luni de la plata contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor de şomaj şi primeşte 500 de lei lunar pentru un tânăr care a terminat o şcoală de arte şi meserii, 600 de lei pentru un absolvent de liceu şi 750 de lei pentru absolvent de facultate. La rândul său, angajatorul este obligat să-l ţină în serviciu cel puţin trei ani.

Îşi pot încerca norocul în străinătate

Dacă oferta din ţară nu-i satisface, tinerii ieşiţi de pe băncile şcolii pot opta să muncească peste hotare. Compartimentul Eures, din cadrul AJOFM Bacău, are disponibile în momentul de faţă peste 200 de joburi europene în mai multe domenii de activitate.

Cei mai căutaţi sunt bucătarii. Nemţii au nevoie de 100 de persoane care ştiu să gătească, iar cine a terminat un liceu de profil are toate şansele să se angajeze pe salarii de până la 2.000 de euro. Cine nu are calificarea necesară poate profita de măsurile puse la dispoziţie de Agenţie şi să urmeze un curs la Centrul de Formare Profesională.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite