15% din băcăuani au probleme cu inima

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunile cardiovasculare ocupă primul loc în topul bolilor cronice realizat la nivelul judeţului. Medicii de familie trag un semnal de alarmă privind numărul tot mai mare al persoanelor diagnosticate cu aceste boli.

Numărul băcăuanilor care reclamă afecţiuni cardiace creşte de la o lună la alta. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău monitorizează cazurile înregistrate de medicii de familie.

Potrivit doctorilor, bolile cardiovasculare ocupă primul loc într-un top al celor mai frecvete afecţiuni. „La finele anului 2009, în evidenţele medicilor de familie erau 66.170 de persoane care suferă de hipertensiune, din care 6.178 au fost diagnosticate în cursul anului trecut. Acestora li se adaugă alte 41.194 de cazuri de cardiopatie ischemică“, a declarat Marinela Paşcu, purtător de cuvânt DSP Bacău.

Locul I în topul bolilor cronice

În prima jumătate a acestui an au mai fost înregistrate 1.777 de persoane cu hipertensiune şi 989 de cardiopatii ischemice. „În momentul de faţă, în judeţ, 110.130 de băcăuani suferă de boli cardiovasculare, adică 15% din populaţia totală a judeţului“, a mai spus Paşcu. Valeria Vraciu (74 de ani) este pensionară şi suferă de cardiopatie ischemică. „Trebuie să vin la medic în fiecare lună. Mă programez de acum pentru luna viitoare şi tot aşa. Îmi ia tensiunea, îmi scrie reţeta şi urmez regimul alimentar“, a spus bătrâna.

Medicii de familie sunt de părere că numărul cardiacilor este mult mai mare, dar că mulţi nu au fost diagnosticaţi. „Acest lucru se datorează faptului că populaţia a îmbătrânit. Adulţii sunt plecaţi din ţară şi cei care se adresează medicului de familie sunt persoane în vârstă. Se constată şi o creştere a numărului de diagnosticări şi la persoanele active, de peste 40 de ani“, a declarat Marilena Căliman, medic de familie.

Cei care primesc vestea că suferă de o boală cardiovasculară trebuie să urmeze tratament toată viaţa şi să adopte un stil sănătos.

În baza unei analize a DSP Bacău, cele mai răspândite boli la nivelul judeţului sunt cele hipertensive, cu  8.354 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar pe locul al doilea se situează cardiopatiile ischemice, cu 5.238 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite