158 de ani de libertate. Dezrobirea romilor, serbată şi în Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua dezrobirii romilor a fost marcată şi în Bacău. Membrii marcanţi ai comunităţii rome si ai Partidei Romilor „Pro Europa dar şi profesori de istorie şi scriitori au vorbit despre însemnătatea actului de la 20 februarie 1857: „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti“.

Profesorul de istorie Dumitru Ficuţă, specializat pe probleme de discriminare, a ţinut un discurs despre istoria romilor în Europa dar şi despre Holocaustul ţiganilor, încă prea puţin cunoscut. Despre istoria mai puţin cunoscută a romilor din Bacău, a vorbit scriitorul Eugen Sendrea, care are şi câteva cărţi pe această temă. Liderii Partidului „Pro Europa“ au depus coroane de flori la statuile din Parcul Cancicov ale marilor personalităţi politice care s-au implicat pentru eliberarea din sclavie a ţiganilor. „Din evul mediu, până în ziua de astăzi, au existat permanent politici de excludere a romilor din societate. În perioada interbelică, dar mai ales în al Doilea Război Mondial, s-a pus problema rezolvării „chestiunii ţigăneşti“. Au fost ucişi sute de mii de romi“, a precizat profesorul Dumitru Ficuţă.

Istoricul şi scriitorul Eugen Şendrea a primit o distincţie din partea Partidei Romilor, înmânată de Florin Dura. „Promotorii dezrobirii romilor au fost politicienii acelolor vremuri, mari personalităţi ca Vasile Alecsandri, Cezar Boliac, Costache Negri sau Mihai Kigălniceanu, prim ministru în 1857. Pentru aportul adus istoriei contemporane a romilor, mai ales a comunităţii din Bacău, noi i-am acordat o distincţie istoricului Eugen Şendrea“, a precizat Florin Dura. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite