14 parteneri de nădejde pentru jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii de la Jandarmeria Bacău sunt ajutaţi în misiuni de câini special antrenaţi. Patrupedele sunt pregătite să prindă infractori şi să găsească persoane dispărute. Câinii sunt „pensionaţi“ când împlinesc opt ani şi jumătate. 

Este de şapte ani în Jandarmerie, participă conştiincios la fiecare misiune, nu vrea sporuri şi nici nu are pretenţia să fie avansat. Volic, „jandarmul“ patruped, îşi face datoria ori de câte ori i se cere, fără mofturi şi fără reţineri. E suficient ca partenerul său să-i spună să atace, să latre sau să facă „pe mortul“, pentru a executa rapid ordinele.

„Câinele nu înşeală niciodată. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre oameni. Mai multă încredere am în camarazii mei patrupezi decât în oameni“, spune fără reţinere plutonierul adjutant şef Ion Munteanu, conductorul lui Volic. Ciobănescul  german este un adevărat membru al unităţii de jandarmi din Bacău. Pentru subofiţerul Munteanu, „lupul“ face parte chiar din familia sa. Cei doi se înţeleg atât de bine, încât Volic a ajuns să anticipeze unele comenzi urmărind gesturile plutonierului. „Pot spune că îmi citeşte din ochi dorinţele. Şi eu îl cunosc foarte bine. Oricum este un câine plin de personalitate. Dacă ridic tonul la o comandă, se supără imediat. E ca şi stăpânul“, glumeşte jandarmul.

Subofiţerul Munteanu lucrează de 20 de ani în Jandarmerie, iar pe mâna sa au fost până acum 45 de câini. I-a iubit pe toţi, necondiţionat, şi au făcut împreună echipe pe cinste. Un câine jandarm este pensionat la opt ani şi jumătate. Însă conductorul speră să-l păstreze pe Volic  încă mulţi ani.      

Jandarmii băcăuani au 12 câini pentru intervenţii şi patrulări şi doi pentru urme. „Colegii de la Slănic Moldova au un labrador pe nume Fisa pentru urme, iar un altul, Volic, se află la noi în unitate“, explică maiorul Sebastian Creţu, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău.

Cadavru găsit într-un puţ

Volic, câinele de urmă, este un erou pentru unitatea băcăuană. Nu o dată, el a reuşit să aducă lumină în câteva cazuri care păreau imposibil de rezolvat. Ultima intervenţie a ciobănescului german a fost anul trecut, când a descoperit o femeie din Răcăciuni, despre care rudele nu mai ştiau nimic.

„Volic i-a luat urma, iar bătrâna a fost găsită într-un puţ părăsit. Şi Fisa, labradorul de la Slănic Moldova, a reuşit să găsească mai mulţi turişti rătăciţi în pădure“, explică maiorul Creţu. Ceilalţi câini ciobăneşti sunt folosiţi în misiuni de patrulare.

Trei ore de antrenament în fiecare zi
În fiecare zi, câinii jandarmi au câte trei ore de antrenament. Ei trec printr-un program de dresaj special, dar şi unul general. An de an merg la concursuri şi rareori se întorc fără premii.      

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite