13 băcăuani au clonat în oraş organizaţia GreenPeace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din grup fac parte profesori, specialişti în calculatoare sau studenţi. Dorinţa lor este ca municipiul să fie cât mai colorat în verde.

Sătui de lipsa spaţiilor verzi şi de gunoaiele care domină străzile oraşului, cei 13 băcăuani iubitori de natură, împreună cu două ONG-uri, au pus bazele primului grup de lucru pe ecologie urbană din oraş. 

Intitulat „Bacăul verde“, grupul şi-a trasat deja obiectivele. „Oraşul are aproximativ 14 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, faţă de 30 cât este media europeană. Vom ieşi la plantat de flori şi copăcei. Vom demara o campanie de curăţenie în oraş şi vom semnala administraţiei locale când spaţiul verde este distrus“, ne-a declarat Marinela Potârniche, profesor şi membră a proaspătului grup.

Flori şi copăcei gratis

Pentru a atrage de partea lor cât mai mulţi cetăţeni, cei 13 băcăuani au apelat şi la internet. „Fiecare băcăuan poate să se înscrie în grupul „Yahoo Bacăul verde“. Trebuie să vină cu minim cinci idei referitoare la cum să facem ca oraşul nostru să fie mai curat şi să aibă mai multă verdeaţă“, a mai precizat Marinela Potârniche.

Primele măsuri luate de membrii „Bacăul verde“ sunt instruirea celor care vor să adere şi sesizarea autorităţilor locale cu privire la problemele pe care le are oraşul la capitolul „verde“. În replică, reprezentanţii primăriei susţin că principalii vinovaţi de aspectul urât al oraşului sunt chiar cetăţenii. Totuşi, au promis ajutor.

„Iniţiativa băcăuanilor este lăudabilă şi chiar o să le punem la dispoziţie flori şi copaci pentru plantaţie. Totuşi, la capitolul educaţie sunt carenţe foarte mari. Sunt persoane care aruncă mizeria lângă coşul de gunoi sau rup florile de pe spaţiile verzi“, a spus Viorica Marcu, şeful Direcţiei Spaţii Verzi din cadrul Primăriei Bacău. O mână de ajutor va veni şi din partea Agenţiei de Protecţia Mediului (APM).

„Nu pot reuşi de unii singuri. Proiectul lor este lăudabil, dar vor trebui să fie foarte perseverenţi. Bacăul este un oraş cu foarte puţină vegetaţie. Îi vom sprijini însă cu materiale informative şi sfaturi“, ne-a declarat Maria Ionoş, purtătorul de cuvânt al APM Bacău.  O primă  acţiune de amploare a fost stabilită pentru toamnă. „Vrem să facem curăţenie în tot judeţul, într-o singură zi. Vom strânge echipe de voluntari care vor mătura efectiv judeţul de gunoaie“, ne-a declarat Florin Suciu, iniţiatorul proiectului „Bacăul Verde“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite