Anul şcolar începe cu manuale second-hand pentru elevii din şcolile arădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi în acest an, cei mai mulţi elevi arădeni vor învăţa după manuale folosite de generaţiile anterioare. Inspectoratul Şcolar Judeţean a cumpărat în acest an manuale de peste 300.000 de lei, doar bobocii urmând să aibă toate cărţile noi.

La Şcoala Generală Nr.5 din Arad, noile manuale au fost deja împărţite învăţătorilor. Deşi nu s-a reuşit decât reînnoirea cu până în 30 la sută a manualelor, elevii s-au obişnuit să retransmită cărţile de la o clasă la alta. „Noile manuale au fost deja transmise învăţătorilor şi diriginţilor. Având în vedere faptul că şcoala găzduieşte 960 de elevi, nu s-a reuşit reînnoirea tuturor, mai ales că la noi manualele se retransmit de la o clasă la alta: cei care termină, de exemplu, clasa a V-a, transmit mai departe celor care termină a IV-a şi tot aşa”, a spus Maria Păşcălău, directoarea Şcolii Generale Nr.5.

În şcoala pe care o conduce, la clasa I manualele au fost reînnoite în proporţie de sută la sută. „Un procent mai mic a fost la clasele II-IV. Aici a fost onorat un procent de 20 la sută din solicitarea noastră, nu din efectivul de elevi. La clasele a VIII-a în schimb, 30 la sută din efectivul de elevi va primi manuale noi”, a spus Rodica Teleoacă, profesor-psiholog în cadrul Generalei Nr.5.

Autorităţi neputincioase

Ca la fiecare început de an şcolar, părinţii sunt resemnaţi cu această situaţie. De această dată, însă, încearcă să-şi îmbărbăteze şi copiii, deoarece criza financiară nu le mai oferă posibilitatea de a lua ei manuale noi. „În fiecare an am încercat să cumpărăm noi manuale pentru copiii noştri. De data asta ne vom rezuma să cumpărăm cărţile suplimentare de care au nevoie pentru că nu ne mai permitem. Cum or fi manualele, aşa or fi”, a declarat Mihaela Banu, mama a două eleve de şcoală primară. 

ISJ Arad a avut în acest an disponibil pentru achiziţionarea de manuale aproape 340.000 de lei. Toţi aceşti bani au fost cheltuiţi, însă nu s-a reuşit asigurarea lor decât pentru o parte dintre elevii arădeni. „Au fost achiziţionate manuale şcolare noi în valoare de 337.920 lei, cheltuindu-se toată suma prevăzută în buget pentru acest tip de achiziţie. Elevii de clasa I vor avea cu toţii manuale noi”, a declarat Laura Putnic, purtător de cuvânt ISJ Arad.

La clasele a II-a, a III-a  şi a IV-a,  gradul de acoperire cu manuale noi este de doar 30 la sută, iar pentru clasele V-XII, doar 15 la sută  din elevi au şansa de a primi la începutul acestui an şcolar manuale noi.

Conducerea ISJ Arad a mai explicat că la clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a s-au achiziţionat manual noi pentru română şi matematică, pentru toţi elevii, în vreme ce pentru materiile de bacalaureat, istorie, geografie, chimie, fizică, logică şi argumentare şi informatică s-au luat manuale noi pentru liceeni.

image
image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite