Povestea unei arădence care duce mai departe tradiţia confecţionării opincilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imaria Isac a învăţat meserie d ela sora ei FOTO Untaru Claudia
Imaria Isac a învăţat meserie d ela sora ei FOTO Untaru Claudia

O arădeancă a învăţat arta confecţionării opincilor, de la sora ei. Este în Arad din anul 1958, dar de acest hobby s-a apucat acum cinci ani.

Maria Isac are 78 de ani şi duce tradiţia confecţionării opincilor mai departe. Sora ei şi fostul cumnat, trecut la cele veşnice între timp, se ocupau de confecţionarea opincilor de zeci de ani. Pentru ei era o afacere şi un hobby, pe care, acum, Maria Isac încearcă să le păstreze şi chiar să le ducă mai departe.

Pe Maria Isac am găsit-o la târgul prilejuit de Zilele Aradului. Era alături de sora ei şi încercau să îşi vândă opincile şi alte obiecte făcute din piele.

„Vânzările merg cât de cât bine. Nu putem spune că suntem nemulţumite. Avem opinci, poşetuţe, opinci în miniatură. Preţurile nu sunt ridicate. Depinde de produs: 5, 10, 20 de lei. Nu facem avere”, ne povesteşte Maria Isac.

Acesta spune că este nevoită să îşi diversifice oferta produselor pe care le vinde la târguri din pricina clienţilor.

„La început am făcut doar opinci, însă pe cum mergeam la târguri şi vedeam că lumea şi-ar dori şi altceva, am diversificat produsele. Aşa că acum facem şi poşetuşe sau opinci în miniatură”, mai spune Maria Isac.

Sora ei, Floarea, Cosmi de 53 de ani a lucrat la opinci. Totul a început de la soţul ei, mort în urmă cu câţiva ani.

„Am materiale rămase de la soţul meu, dar mai cumpăr şi eu de pe unde apuc. Merg la pieţe prin toată ţara. Îmi place ceeea ce fac şi sunt bucuroasă că sora mea a învăţat de la mine şi poate duce tradiţia mai departe. Opinca făcută ţării nu trebuie să o dăm uitării”, ne spune Floarea Cosmi. 


Maria Isac alături de soar ei din Bistriţa FOTO Claudia Untaru

femeie opinci arad

Floarea Cosmi. are 80 de ani şi locuieşte în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Mai demult, opincile erau făcute din piele de vită sau porc tăbăcită, încreţite lateral, terminate la vârf cu un gurgui, prinse mai apoi pe picior cu aţă de lână, în nojiţe sau cu curele din piele. Astăzi, sunt un pic mai uşor de confecţionat, deoarece materialul necesar fabricării este mai simplu de prelucrat.

Vă mai recomandăm: Bistriţa: Portret/ Floarea Cosmi - povestea opincilor din Runcu Salvei

Peripeţiile românului care a rupt 497 de perechi de opinci pentru a deveni campionul lumii la mers pe jos: au plecat patru, doar unul a rezistat până la final

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite