Noi percheziții la Arad. Mai mulți contrabandişti de ţigări au fost reținuți

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă: Ţigările au fost achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului
Foto arhivă: Ţigările au fost achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, astăzi, 12 percheziţii la sediile sociale şi domiciliile unor suspecţi de comerţ transfrontalier cu ţigări. Percheziţiile au avut loc în oraşele Constanţa, Bucureşti şi Arad, precum şi la depozite din Zonele Libere port Constanţa Sud - Agigea şi Curtici.

Cu această ocazie au fost descoperite aproximativ 60 de milioane de ţigări, fiind una dintre cele mai mari capturi de ţigări de contrabandă.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanţa, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., luptători ai Serviciului de Intervenţie Rapidă - I.P.J. Constanţa, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale Anticorupţie, au desfăşurat o acţiune în vederea destructurării unui grup infracţional, suspectaţi de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile şi înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în evidenţele societăţii implicate, rezultate din comerţul transfrontalier cu ţigări şi prezentarea de documente falsificate la autoritatea vamală”, se arată într-un comunicat de presă remis de Poliţia Română.

Ţigările au fost achiziţionate de la firme off-shore din diferite zone ale globului şi urmau să fie vândute, prin sistemul carusel, altor firme off- shore.

Conform datelor înscrise în documentele verificate, ţigările ajungeau la frontiera externă a Uniunii Europene, şi de acolo spre ţări non-comunitare. În realitate, ţigările erau exportate în mod fictiv, ele fiind plasate pe piaţa neagră a ţărilor vest-europene, preponderent a Marii Britanii.

„În acest dosar s-au cerut şi primit, de la autorităţile judiciare din ţări comunitare şi non-comunitare, date şi informaţii referitoare la tranzitele şi exporturile de ţigări efectuate de către membrii acestui grup infracţional. Un sprijin real s-a primit din partea autorităţilor de aplicare a legii din Marea Britanie. Pe plan intern s-a cooperat, pentru documentarea activităţilor infracţionale, cu D.G.I.P.I. şi S.R.I.”, se mai precizează în comunicat.

Valoarea totală a ţigărilor găsite în depozitele celor două zone libere, şi a celor deja tranzacţionate în perioada 2011-2012, se ridică la cinci milioane de euro.
Pe numele membrilor grupului au fost emise mandate de aducere, urmând ca asupra a 18 proprietăţi imobiliare deţinute de trei membri să se instituie sechestru asigurator.

În cauză se efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, ascunderea sursei impozabile şi respectiv înregistrarea de operaţiuni şi cheltuieli fictive în contabilitatea societăţilor care au achiziţionat ţigările şi prezentarea de documente comerciale falsificate la autoritatea vamală, reţinându-se diferite forme de participare din partea membrilor grupului.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite