O nouă locaţie şi o nouă informare la Ministerul Culturii pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri. Se doreşte inaugurarea acestuia în decembrie 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul Marii Uniri a ajuns din nou subiect de dicuţie. Acesta trebuia să fie amplasat de mult timp în Arad, însă au fost ani de tergiversări, mai ales din partea sculptorului contractat.

S-a vorbit de multe locaţii, iar acum preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Unirii la Arad l-a informat pe ministrul Culturii că susţine ideea arhitectului Gheorghe Seculici privind amplasarea monumentului în faţa Consiliului Judeţean Arad.

„Având Consiliul Judeţean ca reper major, această zonă a fost gândită ca un al doilea pol al oraşului. În această prezentare şi-a găsit loc inclusiv Monumentul Marii Uniri, care ar urma să fie amplasat în locul în care este situat acum sediul Uniunii Artiştilor Plastici”, a declarat arhitectului Gheorghe Seculici.

În documentul semnat de preşedintele asociaţiei, prof.univ.dr. Aurel Ardelean şi trimis ministerului se arată: 

„Asociaţia noastră îşi însuşeşte propunerea publică, realizată de către domnul arhitect Gheorghe Seculici privind amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în faţa sediului Consiliului Judeţean respectiv în zona Casei de Cultură, Parcul Pădurice, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică – această variantă fiind cea mai fezabilă datorită faptului că există avizul unui plan urbanistic zonal şi este într-o zonă centrală a Aradului. (…) Vă rugăm să sprijiniţi demersul nostru, astfel încât lucrările să fie finalizate în timp rezonabil iar Centenarul Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat la Arad cu respectul cuvenit”.

Amintim că potrivit Primăriei Arad, iniţiativa ridicării unui monument reprezentativ dedicat Unirii de la 1 Decembrie 1918 a apărut în primii ani după Marea Unire, fiind relansată în anul 2003 prin reînfiinţarea Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri.

Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte şi a asigurat finanţarea. Proiectul câştigător a fost anunţat în toamna anului 2007, iar sculptorul braşovean Florin Codre a obţinut pentru realizarea lucrării sale 10 milioane de lei de la Ministerul Culturii. Pentru că nu şi-a onorat promisiunile acesta se află în proces cu autorităţile statului.

Amintim de asemenea, că Primăria Arad a prevăzut anual fonduri în buget pentru realizarea infrastructurii şi instalarea monumentului, dar livrarea lucrării nu a mai avut loc.

„Încercările repetate ale municipalităţii de a-l contacta pe autor nu au dat nici un rezultat, după cum nici solicitările de clarificări adresate Ministerului Culturii nu au primit răspunsuri”, spuneau reprezentaţii Primăriei acum patru ani.

Astfel, în anul 2013, reprezentanţii Primăriei Arad au primit o adresă de înştiinţare cu privire la faptul că «în urma notificărilor transmise autorului, Ministerul Culturii a demarat acţiune în instanţă în vederea recuperării lucrării Monumentul Marii Uniri de la 1918 sau a sumei alocate pentru realizarea acesteia», semnată de secretarul de stat Radu Boroianu, responsabil al Direcţiei Patrimoniu Cultural.


„Istoria Monumentului Marii Uniri pare desprinsă din teatrul absurd. E bine că totuşi reprezentanţii guvernului s-au trezit în sfârşit să reacţioneze. Dar este greu de înţeles cum pot să-i privească în ochi pe arădeni şi pe toţi românii după modul iresponsabil în care au neglijat acest proiect de interes naţional. Este un eşec incalificabil, au ajuns practic în situaţia de a declara «pierdut» Monumentul  Marii Uniri, este o ofensă fără margini adusă României  şi istoriei poporului roman”, a declarat pe atunci primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Până acum locaţia amplasării Monumentului Marii Uniri a fost Lacul de la Podgoria.

image

Proiectul cu amplasarea monumentului pe lac 

Conform contractului, Codre ar fi trebuit să finalizeze lucrarea până la 1 decembrie 2012, zi în care trebuia inaugurată, dar şi să asigure, din banii primiţi, transportul lucrării în România din China, acolo unde a fost realizată, deoarece sculptorul a declarat că vrea să-l realizeze cu marmură chinezească. De altfel, pentru transportul cu vaporul, artistul trebuia să suporte un cost de circa 100.000 de euro.

Autorităţile din Arad doresc ca în acest an pe data de 1 Decembrie monumentul să fie inaugurat.

Vă mai recomandăm:

Ţeapă de 10 milioane de lei cu Monumentul Marii Uniri de la Arad. Ministerul Culturii a făcut plângere penală pe numele sculptorului Florin Codre

Scandal penal pe monumentul Marii Uniri, pierdut în China

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite