Sânziana Petrila: „Muzica este un mod de închinare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sânziana Petrila
Sânziana Petrila

Slujbaş pe tărâmul muzicii, îşi priveşte cariera de 31 de ani petrecuţi în corul Filarmonicii din Arad ca pe o mare pasiune.

PROFIL
Născută: 8 iunie 1955,Constanţa
Studii: Facultatea de Muzică din Timişoara
Experienţă: Din 1979 activează pe scena
Filarmonicii din Arad

Sânziana a fost înzestrată cu talent încă de copil, iar părinţii au fost cei care au îndemnat-o să aleagă drumul artei sunetelor, mai ales că aptitudinile muzicale şi le explorase ani la rând. „Din copilărie mi-a plăcut să cânt şi cei apropiaţi familiei mele apreciau că am reale aptitudini. Părinţii, în schimb, au avut înţelepciunea să mă îndrume şi să mă susţină pentru a-mi cultiva talentul întrezărit”, mărturiseşte artista.
Sânziana a urmat Liceul de Muzică, secţia pedagogie muzicalã, continuând apoi studiile universitare de profil care au pus bazele pregătirii sale prin disciplinele specifice. Arădeanca a iubit mereu orele de ansamblu coral şi cele de canto.

Cariera muzicală stimulată de maestrul Doru Şerban
Unul dintre cei care şi-au pus amprenta asupra carierei muzicale a artistei a fost regretatul maestru Doru Şerban, de care Sânziana Petrila îşi aminteşte cu nostalgie. „Maestrului Doru Şerban îi datorez multe. Diriginte în gimnaziu, ca mai apoi să-mi fie dascăl la liceu, maestrul m-a învăţat ce înseamnă defapt cântul coral, iar alături de părinţii mei şi lui i se datorează faptul că am ales o carieră în lumea artei”, povesteşte arădeanca. Alături de profesorul Gheorghe Flueraş, căruia Sânziana Petrila îi este recunoscătoare, artista a avut primele satisfacţii ale muzicii de corist, când, în anii de liceu a participat pentru prima oară alături de un cor de cameră de elită la un concurs internaţional de muzică corală.

Apropierea de muzica bisericească
Filarmonica îi oferă Sânzianei şansa de a aborda un repertoriu extrem de bogat, de la lucrări vocal-simfonice, lucrări acapella, muzică românească şi universală. Muzica bisericească în schimb, îi oferă şansa să dea înapoi înzecit ceea ce a învăţat de-a lungul timpului.
„O împlinire reală în viaţa mea o constituie apropierea de muzica bisericească. De câţiva ani pregătesc şi conduc corul Bisericii Ortodoxe din Micălaca Nouă şi sunt recunoscătoare părintelui Nicolae Marcu pentru această şansă. Astfel, cu frică de Dumnezeu, cu iubire şi cu evlavie, aducem închinare prin cântare la Sfânta Liturghie”, mărturiseşte Sânziana Petrila.

Întrebări şi răspunsuri

V-aţi fi dorit să predaţi mai departe şi copiilor ştafeta artistică?
Darul cel mai de preţ pe care l-am primit de la viaţă este fiica mea, Mădălina Sânziana. Regret uneori că nu am îndemnat-o să aleagă o profesie în domeniul artistic.

Ce sfaturi le puteţi oferi colegilor mai tineri?
Sfaturile venite din „preistorie” nu se bucură de succes. În schimb, tot ce le pot spune celor tineri este că le doresc tot binele din lume.

Celebritatea v-a schimbat într-un fel sau altul?
Nu m-am gândit niciodată că viaţa mea ar putea deveni subiectul unei pagini de ziar. Această ieşire din anonimat mă onorează, dar o consider nemeritată pentru că privesc totul ca pe un dar.

Ce-i place
„Îmi plac fiinţele din lumea celor care nu cuvântă, în special câinii. Îi iubesc şi sufăr când văd că mare parte din semenii mei trec nepăsători pe lângă câinii străzii fără a vedea suferinţa din ochii lor”, spune artista.

Ce nu-i place
„Detest obrăznicia, agresivitatea şi intoleranţa”, mărturiseşte Sânziana Petrila.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite