Familia Neuman, deţinătoarea mai multor fabrici şi a unei echipe de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Neuman este situat în centrul Aradului
Palatul Neuman este situat în centrul Aradului

O familie de referinţă pentru Aradul începutului de secol XX a fost familia Neuman.O familie recunoscută pentru grija faţă de angajat, dar şi pentru munca pe care o ducea cot la cot cu proriul angajat.

Ceea ce este de reţinut la membrii familiei Neuman, consta în atitudinea lor faţă de muncă şi faţă de angajaţi. Aceştia nu pregetau să lucreze ca simpli muncitori în fabricile pe care le deţineau, pentru a se familiariza cu procesele de producţie - mai ales în ceea ce privea fabricarea spirtului şi drojdiei. 

„Notorietatea familiei respective în Arad va creşte şi datorită implicării membrilor acesteia în activităţi caritabile, fie prin propriile fundaţii, fie prin intermediul unor instituţii de acest gen. Un prestigiu deosebit îl avea Daniel Neuman, care a trăit între 1837-1928, care a fost implicat în foarte multe activităţi filantropice pentru comunitatea arădeană. Toţi membrii familiei Neuman acordau o atenţie deosebită relaţiei cu angajaţii. Salariile decente erau însoţite de condiţii decente de muncă, iar pentru copiii angajaţilor au construit o creşă şi o şcoală în Gai, un cartier al Aradului. În plus, prin intermediul fundaţiei Neuman, unii dinte copiii angajaţilor beneficiau de burse de studii în ţară sau în străinătate”, spune istoricul arădean Antoniu Martin.
Familia Neuman avea o grijă deosebită pentru angajat, care primea al 13-lea sau uneori chiar al 14-lea salariu pe an.

„S-a ajuns că a fi angajatul familiei Neuman, într-una dintre fabricile sale, era o mândrie, ştiut fiind că patronii apreciau şi răsplăteau muncitorul harnic şi tehnicianul bine pregătit, ceea ce se concretiza în al 13-lea sau chiar în al 14-lea salariu pe an. Unii angajaţi beneficiau de locuinţe de serviciu, o raritate în vremea respectivă la nivel de ţară chiar.  Fabricile fraţilor Neuman asigurau un număr foarte important de locuri de muncă. Fabrica de spirt şi drojdie asigura în perioada interbelică 80 % din nevoia de spirt şi drojdie a României. În jurul anului 1900, la fabrica de spirt şi drojdie şi la moara Neuman lucrau circa 1.000 de angajaţi. Fabricile lor prelucrau produse agricole din zona de vest a României, asigurând astfel venituri şi producătorilor agricoli. Produsele fabricate la Arad se desfăceau pe pieţele din Franţa, Italia, Austria, Spania, Turcia, Egipt, fabrica aradeană primind numeroase premii internaţionale de profil. Deşi erau mari potenţaţi ai vremii în zona chiar a Europei de Est, fraţii Neuman duceau în mod cotidian o viaţă modestă, decentă, nepregetând să meargă chiar la munca de jos în fabrică, cot la cot cu simplul muncitor. Acest lucru şi multe altele au făcut ca Aradul industrial să se identifice aproape în întregime, pentru perioada amintită, cu familia Neuman”, mai spune istoricul Antoniu Martin.

UTA arad

Francisc Neuman, unul dintre membri marcanţi ai familiei se naşte în anul 1910 şi este cel care fondează echipa de fotbal ITA, ulterior UTA.

Acesta  a conctruit un stadion şi a ales culorile alb-roşu ca şi cele ale formaţiei Arsenal Londra, echipă al cărei suporter era baronul Neuman. Stadionul, finalizat în anul 1946 era considerat, la acea vreme cel mai frumos din ţară.

Palatul Neuman, construit între anii 1891-1892 la comanda familiei de industriaşi dăinuie şi astăzi în zona centrală a municipiului Arad.

Vă mai recomandăm: FOTO VIDEO România va mai avea un stadion de cinci stele. Este vorba despre UTA

VIDEO A fost semnat contractul pentru modernizarea stadionului UTA. Valoarea investiţiei este de peste 32 de milioane lei

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite