Faimoasele bomboane de Vinga revin în memoria celor care le-au gustat. Ele erau exportate în Japonia, Germania şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu se mai fabrică de ani de zile bomboanele din ciocolată de Vinga au reapărut în memoria celor care le-au consumat. De câteva zile pe site-urile de socializare au început să apară poze cu ambaluajul acestora, dar şi date despre ele. Vorbim despre o faimoasă ciocolată care a fost exportată ani la rând în Japonia, Germania şi Statele Unite ale Amercii.

Cei care au gustat din ciolocaltă spun că era aşa de bună încât o bucăţică mică îţi potolea foamea. 

Tudor Duică a postat pe site-ul de socializare Facebook câteva date despre faimoasa ciocolată.

„Cineva m-a întrebat despre bomboanele Vinga. Iată interesanta lor istorie: Celebra fabrică de bomboane din Vinga a început să funcţioneze în anul 1885, într-un atelier condus de sârbul Teodor Draskovits.

Atâta era de bună ciocolata care se fabrica în atelierul din Vinga, încât localnicii spun că dacă cineva mânca o bucată din această delicatesă, îi dispărea automat senzaţia de foame.

Fabrica a ajuns să aibă peste 100 de angajaţi, în perioada interbelică, care produceau drajeuri, fondante, bomboane şi diferite sortimente de ciocolată în cutie, care se exportau în toată Europa, ba chiar şi în Japonia !!!
În anul 1948, Draskovits a fost dat afară din casa lui şi fabrica a fost naţionalizată. Veneau slugile şi culduşii la putere...

La începutul anilor '50, această fabrică a funcţionat ca şi secţie a fabricii de ciocolată din Timişoara – Kandia. Până în 1970, Kandia a produs un singur sortiment din marca “ciocolată de Vinga”, sub forma unei cutii de culoare verzuie, ce conţinea 10 bomboane cu cremă de vanilie, cea de care ne aducem aminte acum, cu atâta nostalgie.

Cândva după 1970, ciocolata de Vinga nu s-a mai produs ca sortiment. Secretul acestei reţete de ciocolată nu a fost dezvăluit niciodată, cel ce-l deţinea, Teodor Draskovits, murind în 1955, fără a lăsa cuiva vreo informaţie, despre modul de producere a desertului.

Itefonsa, aşa se numea ciocolata care făcea furori.

Astăzi, din celebra fabrică nu au mai rămas decât ruinele. Câteva cărămizi lăsate în paragină, două geamuri sparte şi un utilaj uitat în curte”.

ciocolata vinga

Acest mesaj a stârnit zeci de comentarii şi a avut la puţin timp de la postarea sa sute de distribuiri şi de like.

 „Ooooofffff Doamne... Primeam de fiecare dată de ziua mea de la bunicii din Arad” sau ,,In nemernicia mea,,(replica dintr-un film),speram ca voi mai manca o bomboana ,,VINGA,,!Nu stiam ca reteta s-a pierdut, asa cum s-au pierdut sau ,, au fost pierdute ,,atatea si atatea retete ale unor produse pe care le mancam cand eram copil! Multumesc pt.informatii!M-au intristat profund!Erau cele mai bune si cele mai ieftine bomboane bune. La un moment dat se gaseau din ce in ce mai greu si...au disparut!Pacat! ” sunt doar două dintre mesajele postate în urma informaţiilor furnizate de Tudor Duică.

Vă mai recomandăm: Ciocolata de Vinga a adus numele comunei arădene în lumea întreagă

FOTO Mărirea şi decăderea oraşului bulgarilor bănăţeni, Theresiapolis

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite