De ce creşte valoarea trigliceridelor, „cumnatele colesterolului“, la fel de periculoase, dar mai puţin faimoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trigliceridele sunt mai puţin „mediatizate“, însă la fel de importante pentru sănătatea noastră precum colesterolul. Într-o simplă descriere se spune că sunt „cumnatele colesterolului”.

Atunci când ne facem un set de analize, ne aţintim privirea asupra unor paramentri ai denumirilor mai larg răspândite, însă nu luăm în seamă şi aceste trigliceride. Medicul arădean Otilia Ţigănaş spune că e greu de zis de ce despre colesterol ştiu mulţi, iar trigliceridele sunt mai văduvite de interesul general. Importante sunt ambele pentru a ne menţine sănătatea.

Vorbim o altă formă de grăsimi în sânge, alta decât colesterolul. „O regulă brută zice că trigliceridele mari se tratează cu medicamente din clasa «fibraţilor». Ele vor avea în coada denumirii particula fibrat- Fenofibrat, de exemplu. Colesterolemiile mari, adică hipercolesterolemiile, cu statine: simvastatina, rosuvastatina, atorvastatina. Cert este că se urmăresc colesterolul şi trigliceridele, dar nu întotdeauna cresc ambele. Le poţi găsi şi modificate disociat, cum ar fi: colesterol normal, trigliceride mari. Sau invers. Rolul distructiv, în timp, asupra organismului, este acelaşi la ambele forme de lipide. La fel de rele pot deveni ambele, dacă sunt în exces”, spune medicul arădean Otilia Ţigănaş.

Ce cauzează nivelul crescut al trigliceridelor?

- Creşterea în greutate (de obicei acestea se înmulţesc odată cu acumularea de kilograme)

- O dietă bogată din punct de vedere caloric, mai ales daca abundă zahărul şi alcoolul. Acesta din urma creşte productia de trigliceride din ficat şi reduce cantitatea de grasime filtrată care ajunge în sânge.

- Alţi factori ar fi vârsta înaintată sau medicaţia îndoielnică (unele droguri, anticonceptionalele, steroizii şi diureticele) ori moştenirea genetică. 

Cotele funcţionale ale triglicemiei la adulţi:

• Normală - sub 150 mg/dl
• La limită - 151-200 mg/dl
• Crescută - 201-499 mg/dl
• Alarmantă - 500 mg/dl or higher

Vă mai recomandăm: Analize care depistează bolile digestive

Cum apare frica cronică de analize medicale. Doctor: „Nu-i plăcut, dar nici boală psihică nu-i“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite