Cum preparăm cele mai delicioase sosuri pentru fripturi. Secretul care face sosul mai gustos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fripturile sunt nelipsite de pe masa românului, cu atât mai mult acum, când se apropie perioada sărbătorilor de iarnă. Cele mai mâncate fripturi sunt cele de porc, vită şi pui. Bucătarul arădean Adrian Pop ne spune secretele câtorva sosuri care merg de minune cu fiecare dintre felurile de friptură amintite.

Unul dintre sosurile fine şi appreciate, pe care e de preferat să-l folosim la friptura de vită este sosul de piper verde. Pentru prepararea acestuia avem nevoie de două lunguri de piper verde, două linguri de coniac (de bună calitate), o linguriţă de sare, o lingură de ulei de măsline şi 150 de milililtri de smântînă lichidă.

“Vom pune sarea şi jumătate din canditatea de piper verde într-un mojar cu pistil şi le vom măcina. Într-o tigaie punem la prăjit, în ulei, cealaltă jumătate de boabe de piper verde. Adăugăm coniacul şi lăsăm la fier, până ce acesta se evaporă. Apoi stingem cu smântâna lichidă. După ce dă un clocot adăugăm amestecul de sare cu piper verde măcinat şi lăsăm să mai scadă”, spune Adrian Pop.

Pentru friptura de porc, bucătarul arădean a ales un sos alb. Pentru prepararea acestuia avem nevoie de două cepe medii,  100 de  grame de unt,  100 mililitri smântână, 50 mililitri de apă, 2-3 linguriţe de amidon alimentar şi 100 mililitri de vin alb dulce. “Vom tăia ceapa foarte mărunt şi o punem la călit în unt. Se stinge cu vin şi apoi se condimentează cu sare, cimbru şi piper. Sosul se îngroaşă cu amidon alimentar, iar la final se adaugă smântâna”, spune Adrian Pop.

Puiu fript este, de asemenea, apreciat de români, iar pentru acest tip de friptură am ales să prezentăm un sos de ciuperci. Pentru prepararea acestuia avem nevoie de: o lingură de ulei de măsline, 5-6 ciuperci (putem folosi diferite tipuri), un căţel de usturoi, 2 linguri de coniac, 150 de mililitri de smântână şi o  linguriţă de muştar.

“Tăiem ciupercile şi le punem la prăjit în uleiul de măsline. Se adaugă usturoiul zdrobit şi coniacul. Se lasă pînă alcoolul se evaporă aproape în totalitate. Se adaugă smântâna şi muştarul şi se fierbe la foc foarte mic”, spune bucătarul arădean.

Adrian Pop spune că secretul care face ca orice sos din cele prezentate să fie mai delicios este ca acesta să fie preparat în tigaia în care a fost friptă anterior carnea. În acest fel în sos vor exista şi bucăţi de carne caramenlizate, iar sosul va prelua din aroma cărnii prăjite. 

Vă mai recomandăm: Friptură de porc la cuptor

Rulouri de friptură în sos de oţet balsamic

 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite