PORTRET Andreea Neag ştie secretul brânzoaicelor delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Neag
Andreea Neag

Arădeanca a reuşit de-a lungul timpului să-şi transforme pasiunea gătitului într-o mică afacere de familie. Pentru Andreea Neag, „la ţară” înseamnă „acasă”.

PROFIL
Născută: 2 decembrie 1988
Studii: Liceul „Vasile Goldiş“ din Arad
Familie: Căsătorită

Pentru Andreea Neag, „la ţară” înseamnă „acasă”. Totul a început în urmă cu mai bine de zece ani, când, alături de mama sa, a continuat una dintre tradiţiile familiei Neag: creşterea oilor. Îndrăgostită de viaţa din afara unui Arad plin de praf şi îmbulzeală, Andreea a ales să-şi dedice timpul, dar şi sufletul, tradiţiei familiei.

„Sunt singurul membru al familiei care şi-a dorit mai mult decât să cresc animale. M-am afiliat cu mama pe când aveam opt ani. O însoţeam mereu la piaţă să vândă marfa. Este o tradiţie de familie pe care a preluat-o de la ea, iar mama a preluat-o de la bunica”, a povestit Andreea Neag.
După ce a înţeles care sunt secretele care-i aduc clienţi nu doar din Arad, dar şi din judeţele vecine, tânăra păstoriţă şi-a propus să ducă Caporal Alexa, localitatea unde aceasta stă în prezent, pe harta produselor tradiţionale arădene.
„La 14 ani am preluat frâiele afacerii pentru că Aradul avea potenţial pe această parte. Am participat la tot felul de festivaluri care aduceau în faţa publicului cele mai bune produse autohtone”, a spus Andreea.

Participă la târguri
În vreme ce patiseriile şi cofetăriile din Arad produc pe bandă rulantă, Andreea recunoaşte că lucrul bun se face cu răbdare şi cu migală. „Brânzoaicele sunt lucrate cu migală şi pricepere acasă, pe vatră. Sunt îmbinate materii prime proaspete, de o calitate excelentă, în produse unice ca savoare”, a mai spus Andreea Neag. Arădeanca de doar 22 de ani se numără printre puţinele femei din Arad care luptă pentru promovarea produselor cu specific autohton, pentru că, spune ea, nu îşi doreşte să se piardă reţetele care au dus la naşterea unei bucătării unice cu sute de reţete şi arome.

„Cea mai mare satisfacţie este când munca în care ai pus atât suflet este răsplătită. Secretul gustului delicios este dat în primul rând de brânză. Transformarea laptelui în brânzeturi este un proces mai complex, iar dacă nu eşti atent şi priceput, clienţii te taxează”, a adăugat tânăra arădeancă.
Andreea povesteşte că participă alături de alte trei gospodine la fiecare târg cu specific culinar organizat în Arad sau în zonele învecinate. Cu toate că o costă o avere deplasările prin judeţ, Andreea spune că nu a obosit nicio clipă de când a îmbrăţişat această pasiune şi nu ar vrea să renunţe la ea pentru nimic în lume.

Întrebări şi răspunsuri

De ce ai ales asta şi nu altceva?
Îmi place să continui această tradiţie de familie, dar îmi place şi relaţia cu clienţii. Este foarte important să ai o relaţie specială cu clienţi. Dacă au încredere, cumpără cu plăcere.

Sunt tinerele gospodine interesate să vă fure meseria?
Prea puţin. De regulă, fetele de vârsta mea nu prea mai îşi petrec timpul prin bucătărie şi aleg o altfel de viaţă.

Care este cel mai mare vis al tău?
Să reuşesc să export. Produsele autohtone merită promovate mult mai mult. Străinii ne-au invadat piaţa, ar trebui să o facem şi noi.

Ce-i place
„Îmi plac foarte mult animalele, dovadă fiind şi faptul că am ales să lucrez cu ele. Îmi place viaţa la sat, liniştită, departe de zgomotul oraşului. Îmi place tot ce ţine de natură şi, ori de câte ori am ocazia să fug, să scap de stresul zilnic, o fac cu mare plăcere“.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt şi minciuna, două dintre defectele cu care ne luptăm zilnic fiecare dintre noi. Nu-mi place stadiul în care a ajuns ţara asta şi faptul că noi, tinerii, nu prea avem un viitor sigur aici, că nu ajungem să ne găsim locul“.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite