Stranierii vin greu acasă pentru că nu-i lasă patronii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele autocare cu români care vin la familii de Paşte au ajuns astăzi. Mulţi români au rămas în ţările adoptive pentru că nu au primit suficiente zile libere pentru sărbători. Angajatorii lor se tem că, dacă vor pleca, nu se mai întorc.

Sărbătorile sunt de fiecare dată un bun prilej pentru arădenii care muncesc în Occident să se întoarcă în ţară şi să-şi revadă familiile. Ca în fiecare an, traficul prin vămi se aglomerează în această perioadă. Cu toate că, de regulă, în perioada sărbătorilor prin vama Nădlac trec peste 20.000 de persoane într-un interval de 24 de ore, numărul călătorilor este de la un an la altul tot mai mic. Fenomenul are însă o explicaţie: arădenii nu mai sunt lăsaţi să vină în ţară de către patronii străini.

„Lucrez în Germania de aproape cinci ani de zile. Mulţi patroni se tem să ne lase să plecăm de sărbători la familii, pentru că se gândesc că nu ne mai întoarcem la muncă. Românii în multe ţări europene sunt priviţi ca fiind nişte oameni foarte harnici”, a explicat Lotte Safta care îşi va petrece sărbătorile în Arad.

Fără concedii de sărbători
La rândul ei, Ioana Manciu lucrează alături de mama ei în Italia de doi ani de zile. Tânăra spune că în acest an nu va veni în ţară de sărbători pentru că localul la care este angajată este plin de clienţi în perioada Paştelui, iar patronii nu i-au dat liber. „Nu câştigăm cu mult mai bine în străinătate, dar viaţa este cu totul alta aici. Când ai găsit un loc de muncă, dacă eşti serios, e imposibil să fii dat afară”, a spus Ioana Manciu din Arad, de 24 de ani.

Câştiguri mari pentru transportatori
Firmele de transport au de câştigat în această perioadă şi şi-au mărit considerabil numărul de curse către România. „Chiar dacă traficul pe sensul de intrare în ţară a crescut, deocamdată nu s-au înregistrat timpi de aştetare. Suntem pregătiţi să suplimentăm numărul lucrătorilor, dacă va fi necesar”, a declarat în această dimineaţă Mihaela Leş, purtător de cuvânt la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite