Arădenii care locuiesc la case sunt invadaţi de şobolani, dihori şi lileci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Moţ arată pe unde ies şobolanii la plimbare
Petru Moţ arată pe unde ies şobolanii la plimbare

Tot mai multe rozătoare au luat în stăpânire  subsolurile insalubre ale oraşului. Problema rozătoarelor apare sistematic în Arad, în fiecare primăvară, când animalele ies la lumină.

Locuitorii Aradului, care au şansa de a sta la case, au şi neşansa de a fi obligaţi să îşi împartă spaţiul cu şoarecii, şobolanii, dihorii sau liliecii. Subsolurile imobilelor, de cele mai multe ori insalubre şi neumblate, par a fi adăpostul perfect pentru aceste vieţuitoare.

Cele mai neaşteptate apariţii
„De şoareci şi de şobolani ştiam că sunt prin oraş, dar am avut neşansa să constat  că prin centrul Aradului circulă şi dihori. Am văzut de nenumărate ori ieşind de prin pivniţe câte un dihor”, a declarat Marcel Sugiu, un arădean care locuieşte în apropierea primăriei.
Petru Moţ, care este paznic la o clădire din zona centrală, spune că şoarecii şi şobolanii se plimbă nestingheriţi. „E plin de ei şi cum dă căldură sunt şi mai activi. Vin de pe la blocuri şi de la case, căci oamenii ţin tot felul de alimente prin pivniţe”, a spus Moţ. Acestea nu sunt singurele vietăţi ce convieţuiesc cu arădenii.
„Noaptea ies cârduri de lilieci dintre scările de bloc, de la rosturi sau din crăpăturile faţadelor”, spune Ovidiu Panait, un alt arădean. Reprezentanţii administraţiei locale spun că deratizările sunt în sarcina proprietarilor de imobile. „Noi intervenim doar dacă se declară focare de infecţie de către autorităţile sanitare”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al primăriei.

Purtătoride boli grave şi contagioase
Şoarecii, şobolanii şi dihori pot transmite boli grave la oameni: leptospiroză, melioidoză sau chiar rabie, la muşcătură. „În plus, aceste animale sunt purtători de germeni de tot felul pe blană sau pe unghii, aşa că pot genera şi alte boli”, a declarat Dana Negru, medic epidemiolog. Cât priveşte liliecii, medicul spune că aceştia sunt insectivori aşa că rolul lor este unul pozitiv.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite