Nicolae Mihai Brânzeu, tânărul arădean care aduce poveştile copilăriei pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu două luni, profesorul Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” a regizat pe scena Filarmonicii de Stat opereta-feerie pentru copii „Scufiţa Roşie şi prietenii săi”.

PROFIL
Născut: 9 mai 1985
Studii: Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj
Familie: Necăsătorit

Nepotul marelui compozitor Nicolae Brânzeu, care a pus bazele filarmonicii din Arad, Nicolae Mihai Brânzeu este unul dintre cei mai tineri regizori ai Aradului.
Deşi totul a început cu pianul, instrument pe care l-a schimbat pentru a se dedica artei regizorale, teatrul a devenit pentru acesta o a doua casă. „Pian am făcut de la vârsta de cinci ani. În arborele genealogic al familiei mele, am găsit unii înaintaşi de-ai mei care au făcut pian cu nimeni altul decât Franz Liszt. A fost mereu o moştenire de familie”, povesteşte Nicolae.

A ales să lucreze cu copiii
Meseria de profesor cu pasiunea pentru scenă se îmbină perfect în viaţa tânărului regizor. Dovadă o face şi faptul că este un împătimit al operetelor pentru copii. „Când m-am decis să fac regie, părinţii nu au fost foarte încântaţi. În schimb, odată ce le-am demonstrat că am succes cu acest gen de spectacole, că am confirmat că merită să fac acest lucru, m-au susţinut”, spune Nicolae.
Mai mult de atât, prin spectacolele sale, arădeanul încearcă să-i promoveze pe cei mici, mai ales când vine vorba de adevărate talente.
„Singura problemă cu care ne confruntăm este că sunt copii foarte talentaţi care nu ştiu că deţin acest har şi nu vor să continue pe acest drum, iar cei mai mulţi dintre aceştia renunţă”, mărturiseşte Nicolae. Pentru tânărul profesor şi regizor, munca alături de copii îi aduce cele mai mari satisfacţii.

Pe urmele marelui Brânzeu
„Prefer să fiu aici, să lucrez efectiv cu copiii. Pentru mine, e cel mai bun exemplu de a merge mai departe, de a fi impulsionat în special pentru că faţă de actorii consacraţi, care ştiu ce au de făcut, copilului trebuie să îi şi araţi cum trebuie făcut”, povesteşte tânărul regizor.Iniţiativa lui Nicolae Mihai Brânzeu de a pune în scenă opereta compusă de bunicul său, dirijorul şi compozitorul Nicolae Brânzeu, a fost cât se poate de inspirată.
„Conducerea Filarmonicii a dorit să facă astfel un elogiu adus bunicului meu. Sperăm că acest spectacol se va mai juca şi în această toamnă”, spune tânărul regizor.
Deşi realizatorii spectacolului au fost tineri învăţăcei, dascăli, dar şi actori şi muzicieni profesionişti, Nicolae Mihai Brânzeu a reuşit să dea unitate şi cursivitate desfăşurării dramaturgice.

Întrebări şi răspunsuri

Ai fost tentat să şi scrii piese de teatru?
Sincer, îmi ajunge faptul că lucrez efectiv la punerea în scenă a spectacolelor. În ceea ce priveşte scrisul, consider că nu am acel talent de care e nevoie.

Unde te vezi peste zece ani?
Bună întrebare. Nu ştiu, sincer. Mi-aş dori să ajung la opereta pentru copii din Bucureşti sau undeva peste graniţă.

Ce-i place
„Îmi place să visez chiar dacă nu sunt o fire optimistă. Sunt entuziasmat când găsesc o sursă de inspiraţie”.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac oamenii care nu se ţin de cuvânt. Nu-mi place oraşul că e sufocat de maşini”.

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite