Magistraţii şpăgari pot rămâne fără pensii de lux. Ioan Lazăr se numără printre ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre lista afişată de CSM se numără şi fostul magistrat arădean Ioan Lazăr, condamnat pentru mită. Conducerea Consiliului Suprem a Magistraturii încearcă să elimine pensiile speciale alocate foştilor magistraţi care, deşi cu o carieră lungă în spate, au călcat strâmb.

Astfel, Horaţiu Dumbravă, preşedintele CSM, a cerut plenului consiliului să voteze ca magistraţii condamnaţi irevocabil pentru fapte de corupţie să nu mai beneficieze de pensiile speciale. Propunerea a ajuns la comisii, urmând să fie prezentată şi supusă votului într-o şedinţă viitoare. Dacă va fi aprobată, această propunere va ajunge pe masa Ministerului Justiţiei, iar cei „cu mâinile murdare” nu vor mai beneficia de pensia specială, care în unele cazuri depăşeşte 10.000 de lei.

„Susţin şi eu nevoia eliminării acestor pensii speciale, şi consider că e anormal ca aceştia să le mai încaseze, în condiţiile în care nivelul lor depăşeşte adesea 100 de milioane de lei vechi pe lună”, a declarat procurorul şef al Departamentului Naţional Anticorupţie, Daniel Morar. De asemenea, cei care au înaintat propunerea susţin că e absurd ca un fost magistrat cu cazierul pătat să beneficieze de o pensie echivalentă cu salariul unui magistrat care încă activează.

Magistrat arădean pe „lista neagră”
Ioan Lazăr, fostul judecător arădean condamnat la închisoare după ce a cerut mită pentru a rezolva favorabil un caz, este în pericol de a rămâne fără pensia specială. În timp ce era cercetat pentru infracţiuni de corupţie, Lazăr a părăsit magistratura, având astfel garanţia că va primi pensia specială, deoarece avea o vechime de aproape 20 de ani. Acum el se află, alături de alţi 32 de foşti magistraţi, pe o listă întocmită de CSM, cu numele foştilor judecători care au încălcat legea după ce au comis acte de corupţie.

Referitor la această problemă, fostul magistrat nu doreşte să facă nici un fel de declaraţii. „Nu doresc să comentez nimic”, a spus acesta. În prezent, Lazăr activează ca şi avocat. Conform Uniunii Naţionale a Avocaţilor, Ioan Lazăr, fostul magistrat, a fost acceptat în cadrul Baroului Arad din vara anului trecut.

Ioan Lazăr a fost trimis în judecată în iunie 2008, de procurorii DNA Timişoara. Conform procurorilor, la data de 14 mai 2008, judecătorul Ioan Lazăr, de la Secţia penală a Tribunalului Arad, a pretins, în mod indirect, prin intermediul lui Traian Sabău, suma de 30.000 euro de la un bărbat, primind până la urmă 25.000 de euro.

Judecătorul Lazăr a pronunţat o hotărâre favorabilă denunţătorului, conform celor convenite cu acesta. „Nu am primit bani şi nici nu mi s-a oferit vreo sumă de bani”, a spus Lazăr pe tot parcursul procesului. El a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare şi a fost eliberat la sfârşitul anului trecut.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite