Constantin Tălmaciu a învăţat să iubească flautul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Tălmaciu
Constantin Tălmaciu

Şef partidă flaut în cadrul Orchestrei Simfonice, Constantin Tălmaciu se poate lăuda cu un palmares artistic de invidiat. Ca şi flautist, arădeanul îşi vede cariera împlinită.

PROFIL
Născut. 25 februarie 1963
Studii. Academia de Muzică „George Enescu” din Iaşi
Experienţă. De 33 de ani este pe scena Filarmonicii
Familie. Căsătorit

Muzica o are-n sânge de mic. Deşi recunoaşte că a fost o întâmplare să îmbrăţişeze cariera muzicală, artistul mărturiseşte că străbunica sa a fost prima care i-a trezit interesul în această zonă.
„Am ajuns flautist dintr-o pură întâmplare. Când eram prin clasa a patra, străbunica mea a văzut în sat la noi un anunţ legat de căutarea de tinere talente. Aşa am ajuns să pornesc pe acest drum”, spune Constantin Tălmaciu.

Concurenţă mare la flaut
„Ca şi instrumentist, trebuie să ţi se ofere şansa. Poţi fi formidabil, sau poţi studia 24 de ore din 24, dar trebuie cineva să te vândă, mai ales că există marketing în cultură, ba chiar a devenit o adevărată industrie”, mărturiseşte Constantin Tălmaciu.
În anii de liceu, artistul a avut ocazia să participe la diferite concursuri din ţară, fapt care şi-a pus amprenta pe experienţa sa ca instrumentist.
„Concurenţa la flaut a fost şi este foarte mare. Poate şi pentru faptul că, după vioară şi pian, literatura muzicală de flaut urmează ca varietate şi bogăţie”, spune artistul.

Viena, „Hollywood-ul” muzicienilor
Faptul că a fost acolo unde a trebuit la momentul potrivit l-a făcut pe Constantin Tălmaciu să devină singurul flautist care a reuşit să facă imprimări ale celor mai importante concerte şi repertorii pentru flaut. Din 1997, Constantin face parte din Viena Residence Orchestra şi Orchestra Mozart, tot din Viena. Şi asta în pofida faptului că austriecii nu prea iau în orchestră suflători străini.
Faptul că face lunar drumul Arad-Viena nu e un inconvenient. „Aşa cum Hollywood-ul este «capitala» actorilor, aşa reprezintă pentru muzicieni Viena. Fac drumul lunar, dar cu toate acestea încerc să nu neglijez nicio formaţie din care fac parte”, spune flautistul.
Chiar dacă mulţi dintre noi am tinde să credem că publicul vienez este mai educat în ceea ce priveşte muzica simfonică, Constantin Tălmaciu vede contrariul.
„Din experienţa mea pot spune că publicul de la Arad nu e diferit de cel de la Viena. Dacă acum patru ani numărai publicul pe degete la noi, acum sălile sunt pline. E important să ieşi şi în afara instituţiei. Sunt oameni care nu au fost niciodată în sala de concert, dar după ce te-au văzut la spectacolele realizate în aer liber, au început să vină la filarmonică”, mărturiseşte Constantin Tălmaciu.

Întrebări şi răspunsuri

Mai aveţi şi alte proiecte în domeniu?
Da. Am înfiinţat Orchestra Europa Symphony, alături de soţia mea, în care am adunat cei mai buni instrumentişti din România. Anul trecut a luat naştere şi Ansamblul Johann Strauss.

Ce sfat le daţi celor care ar vrea să se apuce de flaut?
Să nu se apuce de flaut. E un instrument plăcut, dar concurenţa e foarte mare. Şi cum am mai spus, pe lângă acestea, îţi mai trebuie şi şansă, dar şi marketing.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place, totodată, că-i pot ajuta pe cei din jurul meu, atât cât sunt în stare, bineînţeles”, spune flautistul.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac trădătorii. Nu-mi plac oamenii în care ai încredere totală, ca apoi să te trădeze”, încheie Constantin Tălmaciu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite