Prima lună cu TVA de 24 la sută umflă facturile arădenilor la întreţinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei care nu îşi permit să achite sumele majorate înglodează în datorii asociaţiile. Administratorii blocurilor îşi pregătesc locatarii pentru facturile mai mari ale furnizorilor de utilităţi din municipiu.

În aşteptarea primelor facturi cu TVA majorat, administratorii instruiesc locatarii blocurilor pentru a nu apărea nemulţumiri legate de cheltuieli. În unele cartiere ale oraşului, aceştia chiar au început adevărate “campanii” de informare în rândul locatarilor.
„E normal să facem şedinţe cu locatarii pentru a le reaminti că începând cu 1 iulie toate facturile emise de către furnizori includ TVA-ul de 24%. În mod sigur, vor exista discuţii şi nemulţumiri, mai ales că sunt persoane care calculează fiecare ban”, a spus Ana Gârău, administrator de bloc.

Reduc consumul
Cristina Hodrea, o arădeancă de 33 de ani, este proprietara unei frizerii din cartierul Alfa. Încă de la 1 iulie, de când TVA-ul a crescut cu cinci procente, Cristina este cu ochii pe ceasul de curent, încercând totodată să reducă pe cât de mult posibil cheltuielile.
„Aştept prima factură să văd diferenţa. Am încercat să fac tot posibilul să nu consum mai mult decât necesar. Factura la curent e mereu cea mai mare. Plătesc lunar în jur de 120 de lei. Acum, cu majorarea asta, după calculele mele ar trebui să ajung undeva pe la 170 de lei.”, a spus Cristina.
Administratorii asociaţiilor de proprietari caută variante care să mai reducă din cheltuielile locatarilor. „Utilităţile nu s-au scumpit, dar automat cu creşterea TVA-ului vom plăti mai mult. Apa rece costă cinci lei, iar cea caldă este 15 lei metrul cub. Sumele respective se înmulţesc cu metri cubi de apă consumaţi şi cu TVA-ul de 25%. Orice majorare cât de mică nu este primită cu ochi buni de către cetăţeni”, a spus Vasile Arion, vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad.

Pericolul restanţelor bate la uşă
Majorarea TVA cu cinci procente ar putea avea un efect negativ asupra locatarilor, crescând numărul restanţierilor la blocuri. Conform administratorilor de bloc, dacă până la 1 iulie, la un apartament de trei camere, o familie scotea din buzunar 220 de lei pentru cheltuielile de întreţinere, începând cu această lună, suma se ridică la aproape 280 de lei.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite