Raluca Creţu Dinamism pentru Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru management şi politică o are încă din copilărie, când tânăra administra sub supravegherea părinţilor fondurile familiei.

PROFIL
Născută. 28.10.1987, Arad
Studii. Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş Bolyai, Cluj
Experienţă. Stagiar în Parlamentul European
Familie. Necăsătorită

Arădeanca Raluca Creţu este stagiară la Parlamentul European. În paralel urmează şi un master cu tema „Managementul şi finanţarea în administraţia publică”. În ultimul an de facultate şi-a făcut practica de vară la Parlamentul European şi întotdeauna şi-a dorit să revină în cadrul acestei instituţii.
Aşa se face că, prin ambiţie şi străduinţă, în urmă cu 6 luni de zile a fost cooptată în echipa de la Bruxelles a unui europarlamentar arădean. „Cred că acesta a fost micul meu vis, să am ocazia să muncesc la Parlamentul European. Am fost fascinată de sediul impunător, de rigoarea şi exactitatea cu care se lucrează în acest domeniu”, spune Raluca.

O zi la Bruxelles
Raluca spune că o zi obişnuită de la serviciu este destul de aglomerată. „O zi de muncă depinde în totalitate de programul pe care îl are europarlamentarul. La cabinet, ziua de muncă începe la ora 9 şi se sfârşeşte la ora 20, dar sunt şi excepţii. Există zile când sunt şedinţe în plen care se termină chiar şi la ora 24 şi trebuie să stau până atunci la muncă”, povesteşte Raluca.
Într-o zi de lucru, activitatea este diversă cuprinzând monitorizarea revistei presei, traduceri, participarea la şedinţele pe comisii, redactarea unor amendamente la diferite rapoarte legislative. Tânara a învăţat multe în ultimele 6 luni şi mărturiseşte că are noroc de un şef înţelegător şi de doi colegi foarte amabili care au învăţat-o „tainele” Parlamentului.

Diferenţe de mentalitate
„La început eram foarte dezorientată, nu mă descurcam să găsesc sălile de şedinţă, apoi era greu şi cu mijloacele de transport, dar treptat am reuşit să învăţ şi să mă descurc”, mărturiseşte Raluca.Ea ne-a dezvăluit cât de importantă este seriozitatea la locul de muncă şi mai ales munca în echipă. „În primul rând, cred că aici am învăţat ce înseamnă seriozitatea la locul de muncă. Aici, dacă nu eşti un om consecvent şi dacă nu munceşti cot la cot cu echipa, automat te înlături singur. Mie îmi place ceea ce fac, în fiecare zi învăţ un lucru nou care cu siguranţă mă va ajuta în ceea ce vreau să fac”, istoriseşte Raluca.
Tânăra afirmă că belgienii pun un preţ mult mai mare pe valorificarea tinerilor cu calităţi deosebite şi dorinţă de afirmare, astfel că aspiraţia profesională a Ralucăi este să rămână la Parlamentul European, fie ca funcţionar, fie ca asistent la un europarlamentar.

Întrebări şi răspunsuri

Ce dificultăţi ai întampinat când ai venit la Bruxelles, un oraş necunoscut pentru tine?
A fost foarte greu să mă obişnuiesc cu vremea de aici şi cu maniera în care se îmbracă lumea. La Bruxelles vremea este foarte schimbătoare, tot timpul trebuie să ai la tine o umbrelă, plouă foarte mult şi nici măcar vara nu este foarte cald.

Ce-ţi place în Bruxelles?
Cu siguranţă, magazinele. Există o gamă foarte variantă de magazine, sâmbăta de obicei o rezerv pentru shopping. Sunt câteva magazine drăguţe cu preţuri accesibile pe care le parcurg în fiecare săptămână.

Ce-i place
Raluca spune că îi plac filmele romantice, moda şi cărţile. Citeşte mult din orice domeniu şi consideră că o cultură generală bine pusă la punct poate fi oricând un plus în orice domeniu. În ceea ce priveşte oamenii, Raluca apreciază sinceritatea şi amabilitatea. 

Ce nu-i place
„Sunt o persoană extrem de tolerantă, dar nu mă pot obişnui sub nici o formă cu mâncarea din Bruxelles, care nu este deloc condimentată şi aproape totul este pe bază de semipreparate. Când vin din România, întotdeauna aduc de acasă zacuscă şi prăjituri care fac furori printre colegii mei”, afirmă zâmbind tânăra.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite