TIMP LIBER: Prima ediție a Festivalului Românilor are loc la Covăsânț

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest sfârșit de săptămână, Festivalul Românilor de Pretutindeni, ține capul de afiș pentru iubitorii de folclor.La această primă ediție participă grupuri folclorice ale românilor din Timoc, Vidin, Chişinău, Jula, dar şi formaţii din Arad.

La sfârşitul acestei săptămâni în localitatea arădeană Covăsînț va avea loc prima ediţie a „Festivalului românilor de pretutindeni”, o manifestare menită să aducă în atenția publicului folclorul autentic și tradițiile păstrate de români, oriunde ar locui aceștia.

Participanții la festival vor sosi la Covăsânț în această seară, iar sâmbătă au programate mai multe vizite la obiective importante din județul Arad și din municipiu, dar și la cele mai importante lăcașe de cult. ”În după-amiaza aceleiaşi zile, în tabăra de la Covăsânţ, va avea loc o „Întâlnire cu români”, prilej de a se cunoaşte mai bine toţi vorbitorii de limbă română”, a explicat sufletul acestui festival, părintele paroh Mihai Blaj din Covăsânț.

Duminică, festivitățile vor începe cu o paradă a portului popular pe străzile localității până la „Tabăra ortodoxă de conservare a tradiţiilor româneşti”, unde, la ora 17, sunt așteptați să sosească și înalți reprezentanți ai bisericilor ortodoxe din România și Ungaria.

Apoi, pe scena în aer liber, formaţiile participante vor prezenta tradiţii ale românilor de pretutindeni, dar şi cântece patriotice. Festivalul se va încheia cu o horă ţărănească, pe platoul din faţa scenei, horă în care ”sunt invitaţi să se prindă toţi participanţii, artişti şi spectatori”, a mai explicat părintele Mihai Blaj.

Prima ediție a festivalului adună la Covăsânț grupuri folclorice ale românilor din Timoc - Serbia, Vidin - Bulgaria, Chişinău - Republica Moldova, Jula - Ungaria şi formaţii din Arad:  ansamblul folcloric „Garofiţa” din Şimand şi orchestra de muzică populară „Rapsozii Zărandului”, dirijată de taragotistul Petrică Paşca.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa Parohiei Ortodoxe Covăsânţ, Primăria şi Consiliul Local Covăsânţ, în colaborare cu Patriarhia Română, Arhiepiscopia Aradului, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Arad, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România şi Fundaţia „Rapsozii Zărandului”.

Recomandări

Vineri
Patrimoniul arhitectural al Aradului - incotro?

Sala Ovidiu Maitec a Muzeului de artă Arad găzduiește o inedită expoziție atât prin subiect cât și prin realizare. Este vorba despre proiectul dezvoltat de Liceul de Artă "Sabin Dragoi", sub titlul generic "Patrimoniul arhitectural al Aradului - încotro?". Sunt expuse 40 de fotografii, care rețin imagini și detalii din curți interioare și cinci bannere cu detalii de feronerie. Alături de acestea, desene în peniță ne reamintesc sau ne dezvăluie mediul citadin pe care îl străbatem zilnic. Orarul este între 10.00 și 17.00.

Sâmbătă
Calificări la turneul ITF-BCR Futures Romania

Turneul Internaţional de Tenis  ITF-BCR Futures Romania - Arad 2010 pentru seniori, cu premii în valoare de 10.000 $, debutează astăzi cu meciurile din calificări. Aradul va fi reprezentat la acest turneu de doi tenismani: Darius Neică şi Nicu Doncea, la dublu, alături de Neică.  Meciurile din competiție vor avea loc în perioada 24 iulie-1august la Complexul Sportiv Riviera din Arad. Coorganizatorii turneului sunt Federaţia Română de Tenis, Consiliul  Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean Arad. 



Duminică
Întâlnirea iubitorilor de mărci

Societatea filatelică „Aradul” organizează și în această duminică o întâlnire a pasionaților de timbre. Filateliștii profesioniști sau amatori sunt așteptați între orele 9.30 - 12.30, pentru un schimb de impresii dar și o expoziție a celor mai reușite colecții deținute de arădenii pasionați de timbre. Cei care își investesc întregul timp și bună parte din venituri în acest hobby, au stabilit acest gen de întâlniri de mai mulți ani. Evenimentul se desfăşoară la Casa Sindicatelor, et. 2, camera 48.

image
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite