Spectacol de muzică medievală pe şantierul arheologic de la Bizere, judeţul Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La situl arheologic „Mănăstirea Bizere” Frumuşeni, judeţul Arad va avea loc duminică, cea de-a doua ediţie a evenimentului open air, Sărbătoare la Bizere.

Arădenii sunt aşteptaţi de la ora 11 să participe la o serie de evenimente ce vor fi organizate în interiorul sit-ului.

”În interiorul rezervaţiei arheologice, între orele 11.00 – 17.00, se organizează ghidaje tematice, grădiniţă arheologică, tir cu arcul. Cele nouă campanii arheologice de la situl Mănăstirea Bizere vor fi prezentate prin intermediul unei expoziţii de fotografie. Va funcţiona un stand de carte şi suveniruri. Evenimentul se va încheia cu un concert de muzică medievală susţinut de Huniadi Cantores,  la ora 14.00”, a declarat Adelina Stoenescu, PR al Muzeului Arad.

Accesul la situl arheologic se face dinspre Arad sau Lipova pe DJ 682 până la intersecţia situată între localităţile Frumuşeni şi Aluniş, iar mai apoi spre sit pe drumul forestier, urmând indicatorul „Mănăstirea Bizere” .

Situl arheologic Frumuşeni Mănăstirea Bizere este situat într-o arie protejată, datorită demersului iniţiat de Consiliul Judeţean Arad, Primăria Comunei Frumuşeni şi Complexul Muzeal Arad în anul 2008, când situl a devenit rezervaţie arheologică. Astfel, situl arheologic Mănăstirea Bizere, este nu doar o zonă cu potenţial arheologic, ci şi turistic, fiind unic în judeţul Arad şi în vestul ţării.

Situl a intrat în atenţia arheologilor arădeni în anul 1981, dar abia în anul 2001 au fost reluate cercetările, când au fost relevate palatul abaţial şi cimitirul iar în anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica mănăstirii – de tradiţie bizantină şi romanică (asemănătoare cu cele descoperite în nordul Italiei la Aquileea). În anul 2008 situl arheologic de la Frumuşeni a oferit arheologilor o altă ineditã descoperire din secolul al XII-lea: amprenta în mortar a unei bărci, de 12,5 metri lungime, folosită la vremea respectivã, cel mai probabil, ca varniţă.

Mozaicurile dar şi alte elemente ale sitului arheologic de la Frumuşeni – unicate pentru patrimoniul istoric al României şi al Europei Centrale şi de Est – pot fi văzute în Expoziţia de Arheologie de la Complexul Muzeal Arad (Piaţa G. Enescu 1).

Colectivul ştiinţific, responsabil de cercetările arheologice de la situl Mănăstirea Bizere în 1981 şi 2001-2009, a fost format din specialiştii Complexului Muzeal Arad - Mircea Rusu (responsabil şantier în 1981), Mircea Barbu, drd. George P. Hurezan, dr. Peter Hügel, drd. Florin Mărginean, Kopeczny Zsuzsanna (Muzeul Banatului Timişoara) şi dr. Adrian Andrei Rusu, cercetător la Institutul de Arheologie şi Istorie a Artei Cluj-Napoca şi drd. Ileana Burnichioiu de la Universitatea “1 decembrie” Alba-Iulia, împreună cu studenţi de la Universităţile din Cluj-Napoca, Timişoara şi Alba-Iulia.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite