Rezervaţia arheologică de la Bizere şi-a aşteptat oaspeţii cu muzică medievală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din vestul ţării au putut vedea urmele unei civilizaţii, unice în această parte a Europei: situl arheologic Frumuşeni Mănăstirea Bizere, din localitatea arădeană Frumuşeni, care s-a deschis, gratuit, publicului.

Pentru a recreea atmosfera din perioada de glorie a mănăstirii care a funcţionat aici, complexul muzeal a organizat şi un concert de muzică medievală.
 
De la an la an, descoperirile de la mănăstirea Bizere îi surprind tot mai mult pe cercetători. Au găsit aici lucruri la care nici nu se aşteptau şi despre care spun că sunt unice în toată ţara.

În acest an, evenimentul open day de la Bizere a ţinut doar o zi în loc de două , ca anul trecut, pentru că, din cauza crizei, s-au redus fondurile alocate. Chiar şi aşa, muzeul din Arad a încercat să recreeze atmosfera medievală din perioada de glorie a mănăstirii, organizând un concert de muzică medievală şi trageri cu arcul.
 
Copiii au avut la dispoziţie grădiniţa micului arheolog, unde au săpat după mici.. descoperiri. 
”Aici am organizat o grădiniţă arheologică pentru copiii care vin să vadă cum arată un şantier arheologic. Copiii care vor, pot să sape cu uneltele unui arheolog, iar cei care găsesc obiecte vor primi diplome” , a declarat Gheorghe Hurezan, muzeograf.
 
Concertul de muzică medievală a fost susţinut de Huniadi Cantores din Hunedoara, care a cântat muzica care se cânta pe la balurile regilor vremii.
 
“Avem un repertoriu bogat. Este muzică care s-a cântat cu aproximativ 200 de ani după atestarea mănăstirii. Este muzică care se cânta şi la curtea regelui, dar şi în pieţe, pentru oamenii de rând”,  a explicat şi Mircea Goian, membru al formaţiei Huniadi Cantores.
 
Situl arheologic Frumuşeni Mănăstirea Bizere se află la 12 km est de Arad, în localitatea Frumuşeni. Este situat în lunca Mureşului, în locul numit “Fântâna turcului”.
 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite