Vamă în plin câmp la Variaşul Mic pentru chef la Dombeghyhaz, în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria a fost deschis astăzi la aproximativ 20 de km de municipiul Arad. Măsura a fost luată la cererea autorităţilor locale, pentru a le permite oamenilor să participe la o mare sărbătoare de peste graniţă,  ziua localităţii cu care sunt înfrăţiţi.

Dacă până acum pe aici treceau doar cei care au rude în Ungaria, mai noi mulţi români profită de drumul mai scurt şi s-au dus în Ungaria acasă, după ce în ultima vreme şi-au cumpărat locuinţe peste graniţă la preţuri mult mai mici decât la noi.
 
Între orele 11.00 - 21.00, ora României, este deschis temporar un punct de Trecerea a Frontierei între localitatea Variaşul Mic din judeţul Arad şi Dombegyhaz, o localitate de pe pe teritoriul Ungariei.  Oamenii au profitat din plin de trecerea peste frontieră deschisă doar o zi pentru că pe aici drumul e mai scurt şi  nu mai trebuie să ocolească chiar şi 30 de km.
Pe vremuri, pe aici nu era frontieră, aşa că multe familii au rămas despărţite când s-a trasat graniţa care a separat fraţi de surori. Acum, o dată pe an, au ocazia de a se vizita mai uşor pentru că poliţia de frontieră deschide aici un punct de trecere a frontierei temporar care le permite localnicilor să scurteze mult drumul pentru a ajunge în Ungaria. Trecerea se deschide pentru a marca „Zilele satului” din localitatea maghiară.
 
Chiar dacă punctul de trecere a frontierei este pe câmp şi este deschis doar o zi, trebuie respectatate toate condiţiile pentru a putea ieşi din ţară doar cu buletinul. 
“E bine că s-a deschis că e mai aproape şi ar fi bine să fie deschis tot timpul pentru că noi avem casă dincolo şi aşa am ajunge mai repede”, spune  Vasile Bolog, un arădean.
 
Autorităţile spun că mulţi localnici au rude peste graniţă, iar localităţile sunt înfrăţite încă din 1990.
 
 “Aproximativ 60 la sută din locuitorii din Variaşul Mic au rude în Dombegyhaz şi foarte mulţi au case. Trecerea pe la Variaşul Mic este cel mai apropiat punct dintre Municipiul Arad şi Budapesta” , a explicat şi primarul comunei Iratoş, Gheorghe Lăcătuş.
 

Românii vor avea consilier local în localitatea maghiară

Pentru că în ultimii ani atât de mulţi români şi-au cumpărat case în localitatea maghiară, la alegerile din acest an vor avea un consilier local al minorităţii româneşti în consiliul local.
 
 “Sunt foarte mulţi români care si-au cumpărat case la noi în comună, iar la alegerile din acest an, minoritatea românească va avea un reprezentant în consiliul local”, a declarat şi Mihai Kotrco,consilier local  Dombegyhaz
 
Autorităţile locale au reparat deja drumul spre frontieră, iar cele din Ungaria se vor apuca de lucru în curând, pentru ca atunci când vom fi în spaţiul Schengen drumul din mijlocul câmpului să fie o şosea numai bună de trecut la vecini. Trecerea pe la Variaşul Mic este cel mai apropiat punct dintre municipiul Arad şi Budapesta.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite