Peste 40 la sută din populaţia Aradului riscă se devină obeză în următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu efectuat de DSP Arad arată că arădenii mănâncă doar pentru plăcerea de a mânca și se feresc să facă mișcare iar 12% dintre arădenii peste 14 ani sunt deja obezi.

Depresia, stresul sau pur și simplu stilul de viață și sărăcia sunt printre principalele motive ale acestei îngrijorătoare stări de fapt. Din ce în ce mai mulți arădeni prezintă risc de obezitate, situația fiind la fel de alarmantăși în municipiu și în județ. 


“Cel mai grav lucru care a reieşit în urma chestionării populaţiei este faptul că obezitatea nu este considerată o boală. Depresia, stresul, fericirea, zestrea genetică, cantitatea de grăsimi şi zaharuri consumate, numărul meselor, sedentarismul, sunt câţiva factori pe care cei chestionaţi le asociază cu kilogramele în plus”, a declarat Dana Negru, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.


Peste 63.000 de arădeni sunt déjà obezi, dar în viitorul apropiat numărul acestora aproape se va tripla, ajungând să afecteze 42% dintre arădeni. Dintre persoanele déjà obeze, aproape 9% sunt femei, restul fiind bărbați.

Lipsă de interes


În urma procesării preliminare a chestionarelor s-a desprins concluzia că arădenii nu sunt stresaţi de aspectul exterior provocat de obezitate. “Aspectul exterior este ignorat pentru că persoanele obeze au în general părinţi obezi”, a mai susţinut Dana Negru.


Și medicii de familie sunt îngrijorați de acest fenomen. ”Ne confruntăm cu din ce în ce mai multe cazuri de pacienți cu probleme de greutate. Grav este că vârsta pacienților cu astfel de probleme este din ce în ce mai mică”, a declarat în această dimineață Eugen Pantea, medic de familie.

Psihologii susțin că în astfel de perioade, de criză, riscurile cresc. ”Prioritățile oamenilor se schimbă în aceste perioade. Grija pentru aspectul exterior și pentru sănătate este surclasată de grija zilei de mâine. În plus, mâncatul poate deveni un panaceu pentru frustrările acumulate”, a explicat și Iulia Maier, psiholog.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite