Patrimoniul agricol al judeţului, fragmentat de străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de hectare de teren agricol sunt înstrăinate
Mii de hectare de teren agricol sunt înstrăinate

Mii de hectare sunt înstrăinate, în vreme ce Direcţia Agricolă nu are o evidenţă clară a terenurilor cu proprietari români. Străinii au pus stăpânire pe parcele întregi din patrimoniul agricol pentru a face agricultură sau pentru a le schimba destinaţia.

Tot mai mulţi investitori străini au ajuns să vadă un adevărat potenţial în agricultura românească. Cu investiţii de sute de mii de euro, zeci de italieni, nemţi sau chiar olandezi ajung să fragmenteze patrimoniul agricol al judeţului, în vreme ce Direcţia Agricolă Arad bate pasul pe loc, fără a avea o evidenţă clară a terenurilor cu proprietari români.

Andreas Wiech, administratorul SC. HESSENLAND SRL, care de mai bine de un an s-a decis să lucreze pământ românesc în comuna Seleuş, a văzut o oportunitate în agricultura arădeană, investind  peste 300.000 de euro în primele opt luni de la demararea afacerii. „Am studiat România în detaliu înainte de mă convinge să vin aici. Bineînţeles, nu a fost chiar atât de uşor, având în vedere că am avut parte de circa 30 de intermediari până să reuşim să facem ceva într-adevăr”, spune Andreas.

Terenuri scoase din circuitul agricol

În vreme ce Andreas Wiech a reuşit să aducă un aport benefic în agricultura localităţii, luând în arendă opt sute de hectare pe o perioadă de cinci ani pe raza localităţilor Iermata şi Moroda, mulţi străini scot terenurile achiziţionate din circuitul agricol. „Sunt cazuri în care investitorii cumpără teren la preţuri de nimic, le compactează pentru a le vinde ulterior umflând astfel preţul”, declară Cosmin Silaghi, agent imobiliar.

Direcţia Agricolă nu poate oferi un răspuns clar

Reprezentanţii Direcţiei Agricole nu ştiu cât la sută din terenurile din judeţ mai sunt ale românilor sau dacă investitorii străini continuă circuitul agricol. „Ceea ce ştim e că în patrimoniul viticol s-a făcut reconversie, deşi la momentul respectiv se zvonea că terenurile sunt lăsate în paragină. Problema aici e că suprafeţele din zona de deal sunt mărunţite”, declară Ovidiu Cardoş, directorul adjunct al DADR Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite