TIMP LIBER „O scrisoare pierdută” în varianta maghiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorii români şi maghiari îşi aşteaptă spectatorii pe scena arădeană
Actorii români şi maghiari îşi aşteaptă spectatorii pe scena arădeană

Arădenii amatori de cultură sunt invitaţi să-şi petreacă weekendul la teatru, la două piese de mare succes. Una dintre piese se va juca în maghiară, dar organizatorii spun că nu trebuie ratată nici de arădenii care nu înţeleg limba vecinilor unguri.

Arădenii au ocazia, la acest sfârşit de săptămână, să meargă la Festivalul de Teatru Clasic, unde vor putea vedea două piese de mare succes. Este vorba despre „Cerere în căsătorie”, de A. P. Cehov, şi despre „O scrisoare pierdută”, de  I. L. Caragiale.

Prima este o premieră şi are loc sâmbătă, 16 octombrie, la sala Studio, de la ora 19.00, în regia lui Florin Covalciuc. Duminică, 17 octombrie, tot de la ora 19.00, arădenii pot viziona spectacolul Teatrului „Jokai” din Bekescsaba (Ungaria), prezentat în Festivalul Internaţional de Teatru Clasic.
Este vorba despre „O scrisoare pierdută”, de  I. L. Caragiale, în regia lui Laurian Oniga. Publicul va avea ocazia să vizioneze un spectacol inedit în scenografia lui Howard Lloyd.

Scrisoare transformată în e-mail

Celebrul text al lui Caragiale este transpus scenic într-o manieră specială. Banala scrisoare pierdută este modernizată şi transformată în e-mail. Organizatorii spun că este o propunere regizorală foarte interesantă, într-un spaţiu de joc extraordinar şi că spectacolul se adresează unui public cât mai numeros. Ea poate fi vizionată şi de către cei care nu cunosc limba maghiară, dar care, cunoscând textul lui Caragiale, vor să vadă o montare inedită.

„Am lucrat, prima dată, un text românesc, cu un regizor român. A fost o experienţă fantastică. Nu ştiam prea multe despre Caragiale, aşa că a fost important să-mi adun informaţii de background, inclusiv din discuţiile cu regizorul. Îmi place felul în care a scris Caragiale. Piesa e minunată. Regizorul a avut o viziune foarte inteligentă”, a spus scenograful englez Howard Lloyd.

Festivalul de Teatru Clasic ţine până pe data de 23 octombrie, cu reprezentaţii în fiecare seară, începând cu ora 19.00. Biletele costă 60 de lei la parter şi etajul I, 40 de lei la etajul II şi 20 de lei la etajul III.


RECOMANDĂRI DE WEEKEND

Trienala internaţională de Ex-Libris


Astăzi, începând cu orele 17.30 sala „Ovidiu Maitec” a Muzeului de Artă Arad găzduieşte vernisajul celei de-a V-a ediţii a Trienalei internaţionale de Ex-Libris, care reuneşte lucrări ale unor artişti din ţară, din Europa, Japonia, Argentina, Statele Unite ale Americii şi Thailanda. Zodiacul chinezesc, aflat sub semnul Tigrului Alb, cu previziunile sale pentru anul 2010, este tema ediţiei a cincea a manifestării. La Trienală s-au înscris 91 de artişti, cu aproximativ 180 de lucrări. Aradul este reprezentat de artistul grafician Adrian Sandu.

Cultura maghiară la muzeu


Complexul Muzeal Arad este gazda expoziţiei „Cultură tradiţională maghiară”, care este deschisă până pe 26 octombrie. Expoziţia valorifică piese de mobilier şi ceramică, unele vechi de 150 de ani, datate şi cu diverse inscripţii. O parte din aceste obiecte au împodobit casele ţăranilor maghiari din Adea, Pădureni, Pecica, fiind achiziţionate de muzeu la începutul secolului trecut. Alături de acestea, mai pote fi admirate diferite tipuri de vase ceramice din centre transilvănene, care acum sunt expuse pentru prima oară.

Prinţesele vrăjite, la Marionete

Teatrul de Marionete prezintă în această duminică, începând cu orele 11.00, spectacolul „Prinţesele vrăjite”. Spectacolul prezintă povestea unui tânăr modest ca stare socială care ajunge ginerele împăratului, după peripeţii primejdioase în care isteţimea şi perseverenţa fac front comun. Din distribuţie fac parte actorii Izabela şi Mircea Moş, Nuţi şi Sorin Dorobanţu, Lăcrămioara Szlanko, Loredana Alexandrescu şi Cristi Bordaş. Regia -  Cristian Pepino. Scenografia e semnată de Cristina Pepino, iar muzica de Dan Bălan.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite