Tabără eco româno-maghiară finanțată cu bani de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi din judeţele Arad şi Bekes au realizat filme inedite şi au fost recompensaţi cu tabere în mijlocul naturii. Aproape 130 de copii din România şi Ungaria îşi petrec vacanţa de vară într-o tabără ecologică organizată în Parcul Natural Lunca Mureşului.

Elevi români şi maghiari participă în aceste zile la tabăra organizată pentru câştigătorii programului de cooperare transfrontalieră green.yor.eye. Este vorba despre elevi care în cursul anului şcolar au realizat filme de scurt metraj având ca tematică mediul.

„Copiii au participat la un concurs având ca temă protecţia mediului şi a naturii, concurs în cadrul căruia au realizat un film de scurt metraj. În aceste filme au prezentat ce înseamnă pentru ei protecţia mediului şi a naturii. Realizatorii celor mai bune filme, selectate de un juriu, dar şi de public pe site-ul programului, participă la această tabără”, a explicat Glad Varga, preşedintele Fundaţiei Educaţio, unul dintre organizatorii proiectului.

În tabără cu cortul

Tabăra a fost instalată în Pădurea Ceala, în zona protejată Lunca Mureşului, unde au fost amplasate corturi pentru toţi participanţii. Programul zilnic al celor mici este organizat pe şase ateliere, fiecare dintre ele având activităţi distincte. „Mergem cu bicicletele prin Lunca Mureşului, alături de coordonatorul atelierului, sau învăţăm să deosebim diferite specii de plante”, a explicat Simona Mârza, una dintre participantele la tabăra eco.

Elevii pasionaţi de film şi de mediu mai au parte de concursuri de darts şi de cursuri de orientare turistică. „Cele mai importante scopuri ale programului green.your.eye sunt determinarea unei gândiri conştiente faţă de mediu şi întemeierea unor relaţii de prietenie între tineri”, a explicat şi Antoniu Martin, purtătorul de cuvânt al fundaţiei Educaţio.

Exemplu de parteneriat româno-maghiar

Tabăra eco organizată prin proiectul green.your.eye este prima activitate demarată prin cooperarea asociaţiilor nonguvernamentale cu autorităţile publice locale din România şi Ungaria. „Un astfel de proiect poate reprezenta un model pentru potenţiale proiecte transfrontaliere”, a mai explicat Antoniu Martin.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite