Prea puţini medici au grijă de pacienţi în spitalele arădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalele din Arad se confruntă cu o lipsă acută de medici, asistente şi îngrijitori
Spitalele din Arad se confruntă cu o lipsă acută de medici, asistente şi îngrijitori

Unităţile medicale duc lipsă de candidaţi, iar actualii doctori fac ore suplimentare. Pacienţii spun că se simte lipsa de cadre medicale, mai ales pe turele de noapte, când de gardă ar trebuie să fie cel puţin doi medici.

Tot mai mulţi doctori din Arad spun că sunt nevoiţi să suplinească lipsa colegilor. Situaţia personalului din spitalele arădene este îngrijorătoare de câteva luni. În unele spitale lipsesc şi 60 la sută din medici şi asistente. Lipsa de medici în spitalele arădene îi obligă pe cei rămaşi la ore suplimentare şi la un volum mult mai mare de muncă, zilnic. 

„Nouă ne lipsesc aproximativ 30 la sută din personal, de la medici, la asistente, infirmiere şi personal de întreţinere. În acest condiţii, toată munca e preluată de noi, medicii rămaşi. E clar că muncim mult mai mult, şi ca ore, dar şi ca volum. În plus facem lucruri care nu sunt neapărat în fişa postului, dar trebuie făcute”, recunoaşte medicul ginecolog Sorin Prişcă, de la Spitalul de Obstetrică Ginecologie din Arad.

Pacienţi afectaţi
De la acest spital lipsesc şapte medici, ginecologi şi neonatologi, 20 de asistente, 18 infirmiere şi 20 de îngrijitoare. „E clar că volumul nostru de muncă creşte şi de multe ori facem operaţiuni ce ar trebui făcute de infirmiere, de exemplu”, a declarat şi Ştefania Rădescu, o asistentă.

Deblocarea posturilor din sistem, anunţată de ministerul de resort, nu a rezolvat însă nici pe departe deficitul de medici. De cealaltă parte, pacienţii recunosc că în ultima lună au simţit pe pielea lor această problemă. „În alţi ani, pe timp de noapte, la Spitalul Clinic Judeţean stăteau de gardă şi câte doi medici, acum abia mai vine unul. Un singur medic noaptea nu se poate descurca pe o secţie, să facă şi vizite în saloanele pacienţilor”, a spus Mihai Gherasim, pacient. Situaţia este şi mai tragică în unele unităţi medicale din judeţ. „De exemplu la spitalele de psihiatrie din localitatea Mocrea şi Căpâlnaş, deficitul de personal se apropie de 60 de procente.

Situaţia e cu mult mai gravă în judeţ, decât în municipiu”, a declarat în această dimineaţă Dana Negru, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite