Arădenii vor trebui să se civilizeze forțat după anumite regulile impuse de primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Arad a supus dezbaterii publice un proiecte care impune reguli de convieţuire în oraş. Persoanele care nu se vor adapta vor plăti amenzi. Primii doi ani de la intrarea în vigoare ar putea fi consideraţi, însă, perioadă de acomodare.

Proiectul a stârnit controverse, astfel că la dezbaterea publică arădenii şi-au exprimat opiniile pro şi contra. „Intenţia municipalităţii este aceea de a reglementa printr-un act normativ local toate regulile de convieţuire în oraş”, a explicat Claudia Macra, city manager.

Au cerut suspendarea
Dezbaterea publică organizată pe marginea acestui proiect de hotărâre a fost una dintre cele mai animate, semn că arădenii sunt interesanţi să afle ce norme trebuie să respecte şi ce anume riscă pentru încălcarea acestora. Actul normativ adus în discuţie este foarte complex şi impune reguli şi pedepse de la creşterea animalelor pe raza municipiului şi până la întreţinerea spaţiilor verzi private sau publice, a caselor sau respectarea orelor de linişte, dar şi reguli de conduită în mijloacele de transport.

„Marea majoritate sunt propuneri de bun simţ, dar şi amenzile pentru nerespectarea lor sunt pe măsură. Tocmai de aceea propunem ca acestea să nu se aplice timp de doi ani, astfel încât arădenii să se familiarizeze cu obligaţiile ce le revin”, a susţinut Dan Proca, reprezentant al Mişcării Arădene. Reprezentanţii ULALA au propus să fie interzisă amplasarea de orice fel de cabluri, cutii sau contoare pe faţadele clădirilor, iar situaţia aparatelor de climatizare să fie reglementată distinct. Punctul lor de vedere a fost împărtăşit şi de Asociaţia Pro-Urbe care a mai solicitat şi clasificarea monumentelor istorice.

Locuitorii din zona centrală a oraşului s-au declarat încântaţi de stabilirea clară a orelor de linişte, mai ales că ei sunt cei mai deranjaţi de activitatea barurilor şi a localurilor situate pe centru.

Se tem de abuzuri
Cei mai mulţi dintre participanţii la dezbatere au solicitat însă ca proiectul să cuprindă lămuriri suplimentare pentru a se evita abuzurile. În acest sens au fost date ca exemple prevederile care interzic repararea maşinii pe domeniul public sau cele ce instituie amenzi pentru neamenajarea curţilor interioare. „Dacă fac pană la maşină şi îmi schimb roata, voi fi amendat”, s-a întrebat consilierul judeţean Cosmin Galu.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite