Scandal din cauza preţului la căldură, în ajunul Paştelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii asociaţiilor de locatari combat cu acte majorarea propusă de primărie
Reprezentanţii asociaţiilor de locatari combat cu acte majorarea propusă de primărie

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari cer expertizarea modului de calcul a preţului. De asemenea, aceştia cer Primăriei Arad şi efectuarea unui sondaj de opinie pentru a vedea ce cred arădenii despre scumpirea căldurii.

Intenţia municipalităţii de a majora preţul gigacaloriei a stârnit deja numeroase reacţii violente din partea asociaţiilor de proprietari şi a mai multor ONG-uri arădene încă de la anunţare.
Cele două părţi şi-au prezentat, ieri, punctele de vedere într-o dezbatere publică a proiectului iniţiat de primărie prin care preţul gigacaloriei pentru populaţie urmează să fie majorat de la 1 aprilie.

Nu se lasă
Reprezentanţii Uniunii Locale a sociaţiilor de Locatari au anunţat în cadrul dezbaterii că vor solicita primăriei şi CET-ului toate actele care stau la baza calculului preţurilor practicate, astfel încât acestea să fie expertizate de un specialist independent.
„Sperăm ca primăria să fie de acord cu solicitarea noastră, pentru că nu dorim ca eventualele probleme ale CET-ului să fie puse mai apoi pe această împotrivire a noastră”, a declarat Vasile Arion, vicepreşedinte ULALA Arad. Acesta a mai explicat că nu majorarea preţului îi supără, ci faptul că arădenii vor plăti din buzunar această creştere. „Diferenţa să fie acoperită din subvenţii”, a explicat Arion.
Nemulţumirea asociaţiilor de proprietari şi a ONG-urilor arădene este legată şi de faptul că precedenta majorare de preţuri pentru populaţie, respectiv scăderea subvenţiei, a fost justificată de primărie prin necesitatea găsirii de fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Primăria zice că nu e corect
Reprezentanţii administraţiei prezenţi la dezbatere au susţinut însă că acest lucru nu este corect faţă de cei ce nu beneficiază de serviciile CET. „În plus, o majorare a preţurilor de producţie ale CET nu a mai avut loc din anul 2007. Oricum, preţurile sunt stabilitate de către autoritatea naţională în domeniu pe baza indicilor trimişi de noi periodic”, a expicat şi directorul tehnic al CET, Robert Marcu.
Acesta a mai susţinut că singura soluţie pentru păstrarea tarifelor sau chiar scăderea lor o reprezintă retehnologizarea centralei, operaţiune care se estimează că va costa între 10 şi 60 de milioane de euro, în funcţie de combustibilul pe care se va merge: gaz sau lignit.

Vor sondaj de opinie
O altă propunere a societăţii civile arădene se referă la efectuarea de către primărie a unui sondaj de opinie pe această temă. „Primăria are alocaţi 100.000 de lei în bugetul pe 2010 pentru sondaje. Să consulte populaţia şi apoi să decidă majorarea”, a propus Dan Artimon, reprezentant al Consiliului Local Civic. Tot acesta a mai propus suportarea diferenţei de preţ din banii primiţi ca despăgubiri pentru autostradă.

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite