Tudor Bogdan, pictor de mic, vrea să devină arhitect eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul tânărului a fost descoperit încă de la grădiniţă când profesorul de desen le-a recomandat părinţilor să îl dea la o şcoală de specialitate.

PROFIL
Născut. 30 septembrie 1991,Arad
Experienţă. Desenează şi pictează dintotdeauna
Studii. Urmează specializarea arhitectură la iceul Sabin Drăgoi

Este elev la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” încă din clasa I la recomandarea profesorului de desen  de la grădiniţă. „Desenam şi pictam încontinuu şi la grădiniţă şi atunci profesorul de desen le-a recomandat alor mei să mă dea în continuare la desen, la o şcoală unde să-mi pot cultiva talentul”, povesteşte Tudor Bogdan.
A fost şi o întâmplare fericită faptul că şcoala se afla aproape de casă. Despre talentul său la desen şi pictură spune că este moştenit de o străbunică de a sa. „Am avut o srăbunică care picta senzaţional. Avem şi acum acasă tablouri de-ale ei şi sunt un imbold pentru mine”, explică tânărul artist.

Desenul, pe locul doi
La admiterea din clasa a VIII-a a decis să încerce o altă cale, care însă este strâns legată de desen. „M-am gândit că e mai bine şi mai de viitor să urmez o specializare în arhitectură. Am discutat şi în familie şi ai mei m-au susţinut în această decizie, mai ales că şi ei sunt de părere că ai mai multe şanse ca arhitect decât ca şi artist plastic. Cel puţin, în România”, explică zâmbind tânărul artist. Şi pentru a fi sigur că va ajunge să-şi îndeplinească visul, se pregăteşte deja pentru admiterea la facultatea de profil.
„Momentan, fac pregătire la Timişoara de două ori pe lună, cam câte trei ore. Mă pregătesc la desen proiectiv deocamdată, iar probabil de la anul voi începe studiul aprofundat asistat de un profesor universitar de specialitate”, îşi prezintă planul viitorul arhitect.

O altfel de arhitectură
Facultatea de arhitectură din Timişoara este alegerea sa pentru continuarea studiilor. Chiar dacă nu îşi doreşte vreo specializare deosebită, cum ar fi urbanismul sau arhitectura peisagistică, Tudor Bogdan este îndrăgostit de clădirile ecologice şi crede că viitorul îi va purta paşii spre astfel de proiecte cu preponderenţă.
„Dincolo de o anumită tendinţă actuală spre astfel de construcţii şi materiale, cred că nu peste mult timp ele vor deveni o necesitate, vor fi din ce în ce mai căutate, aşa că mi-ar plăcea foarte tare să mă specializez în aşa ceva”, mai povesteşte Tudor.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt arhitecţii şi artiştii tăi favoriţi?
Îmi plac foarte mult Frank Lloyd Wright sau La Corbusier. De asemenea, îi mai admir şi pe Walter Gropius şi pe Donato Bramante.

Ce tip de arhitectură îţi place, ce oraşe crezi că sunt un model?
Oraşele nordice sunt fără îndoială nişte exemple, la fel ca şi Londra. Îmi mai place genul de arhitectură pe care o regăseşti în Franţa şi în Germania, pentru curăţenia ei, ordinea şi utilitatea maximă. 

Ce premii recente ai obţinut?
Recent am obţinut premiul I la Olimpiada naţională de arhitectură şi ate vizuale de la Piatra Neamţ, la design ambiental cu o lucrare cu tema construcţie pe structură de lemn.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să mă plimb cu bicicleta şi să fac călătorii. Cât mai multe călătorii. De asemenea, mă mai relaxez jucând ping-pong. E un sport care îmi place mult”, mărturiseşte tânărul artist.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac stafidele”, răspunde râzând tânărul care adaugă pe un ton mai serios că este deranjat de lipsa celor şapte ani de acasă a celor din jur, dar şi de nepăsarea multora faţă de mediul înconjurător.   

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite