Arădeanul care bate toaca de o viaţă în Săptămâna Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petru Gherda ajunge primul în Joia Mare la uşile bisericilor din Arad. Potrivit tradiţiei, începând de astăzi, în toate bisericile şi mănăstirile din judeţul Arad nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.

De aproape 50 de ani, Petru Gherda ajunge primul la biserică în Joia Mare dinaintea Învierii, pentru a bate toaca. Bărbatul spune că, de când se ştie, colindă mănăstirile şi bisericile din judeţul Arad. Petru Gherda are 69 de ani, dar încă încearcă să menţină acelaşi ritm cu care a bătut toaca în tinereţe. „Întotdeauna am fost primul la bătut toaca. Când eram copil, în Joia Mare fugeam de la şcoală ca să ţin ritmul. Când veneam acasă, mama întotdeauna mă punea să-i arat mâinile, care erau pline de băşici şi bătături. Aşa îşi dădea ea seama că în ziua respectivă eu nu am fost la şcoală”, a spus Petru Gherda.

Acesta a mai povestit că el foloseşte un singur ritm de a bate toaca, deşi există mai multe, în funcţie de personalitatea omului. „Eu bat după ritmul «scoală, scoală, scoală popa».  De zeci de ani fac acest lucru de Paşte, chiar dacă sănătatea de multe ori nu îmi prea permite, mai ales că trebuie depus efort fizic”, a spus Petru Gherda.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite