PORTRET: Tiberiu Rancu, campionul naţional la pescuit care și-a adunat zeci de trofee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de pescuit din copilărie, tânărul a participat la concursuri în ţară şi peste graniţe şi a adunat cu timpul zeci de trofee.

PROFIL
Născut: 14 octombrie 1974 (Timişoara)
Studii: Liceu
Familie: Căsătorit, are doi copii

Este campion naţional de patru ori cu echipa şi o dată la individual. Deşi nu se consideră chiar un profesionist, CV-ul său de pescar este plin de trofee câştigate la competiţiile la care a participat. Încă de mic a fost pasionat de sport, dar nici un alt sport nu i-a oferit atât de multe ca pescuitul, din care a făcut într-un final mediu  de performanţă.
„Pasiunea pentru pescuit a început din copilărie. Nu mă gândeam atunci că voi ajunge să particip la concursuri sau că voi face din pasiunea mea performanţă. Nici în momentul de faţă nu mă consider chiar un profesionist în acest sport”, mărturiseşte Tiberiu.
Născut în oraşul de pe Bega, povestea pescarului Tiberiu Rancu începe după 1994, când s-a mutat în Arad, la Lipova. „Pescuitul competiţional l-am început prin anii ’96-’97, cu ajutorul lui Ştefan Degeratu, membru în Clubul Pescarilor de Răpitori. Tot atunci s-a format şi echipa Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi cu care am ieşit de patru ori campioni naţionali”, spune Tiberiu.

Mai mult decât un sport
Pescarul povesteşte că la concursuri contează cantitatea totală a capturilor. „În prezent, la competiţii, punctajul se face în funcţie de captură, câte un punct pentru fiecare gram. Ce trebuie ştiut, însă, este că în cadrul competiţiilor, nădirea este foarte importantă pentru că se urmăreşte partea mecanică a năzii, cum lucrează aceasta în apă”, povesteşte pescarul. Tibi recunoaşte că înainte de toate, trebuie să îţi placă acest sport pentru a-l practica. „Pescuitul îţi oferă senzaţii care nu prea pot fi descrise în cuvinte. Înainte de toate e vorba de natură. Nu prea pot defini ceea ce simt când sunt la pescuit”, povesteşte Tibi.

Se pregăteşte pentru CM
În momentul de faţă, Tibi se pregăteşte pentru plecarea în Spania, alături de alţi patru împătimiţi ai pescuitului, acolo unde în 26- 27 iunie va avea loc Campionatul Mondial de pescuit staţionar.
„România va participa cu un lot de cinci pescari, dintre care doi arădeni. Mă bucur că odată cu trecerea timpului, pescuitul s-a dezvoltat foarte mult la noi”, povesteşte Tiberiu Rancu. Acesta mai spune că pentru a putea începe să participi la competiţii, trebuie să investeşti cel puţin 1500-3.000 de euro în scule de pescuit. Pe de cealaltă parte, câştigurile la concursuri sunt şi ele pe măsură.

Întrebări şi răspunsuri

Ce preferi, balta sau râul?
În ceea ce mă priveşte, mereu am preferat pescuitul pe râu. Mi se pare cel mai frumos şi îţi oferă cele mai mari satisfacţii.

Unde îţi place să pescuieşti?
De când mă ştiu mi-a plăcut Mureşul. E locul meu preferat pentru pescuit. Cât priveşte stilul preferat de pescuit este cel pe canale, în special la rubesiană.

Ce-i place
Fiecare zi de pescuit. Îmi place natura, motiv pentru care sunt dependent de acest sport.

Ce nu-i place
Nu-mi place iarna. Nu-mi place când apele sunt tulburi.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite