Festin culinar al românilor şi ungurilor cu cele mai gustoase produse de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai pricepuţi bucătari şi-au arătat măiestria în prepararea celor mai gustoase produse de sezon. Festinul culinar a avut loc astăzi, în oraşul arădean Pecica, acolo unde s-a organizat prima ediţie a unui concurs special de mezeluri.

Zece porci de peste o sută de kilograme au fost sacrificaţi încă de la primele ore ale dimineţii, iar măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au apucat să prepare toate cele necesare festinului româno-ungar. De la vecinii de peste graniţă au învăţat şi românii din Vestul ţării să nu arunce nimic din porcul sacrificat. Până şi măruntaiele se trasformă  în mezeluri gustoase, de la caltaboşi, tobă şi până la maioş sau sângerete.

„Felul cum se prepară porcul la noi e asemănător cu felul în care îl prepară şi ungurii, pentru că suntem aici vecini şi învăţăm unii de la alţii”, a spus Ştefan Gladi, măcelar. Pentru festinul culinar, zece echipe din România şi Ungaria s-au înscris de dimineaţă la start. E vorba de măcelari pricepuţi, din mâinile cărora au ieşit  mezeluri picante, numai bune de pus pe masa de Crăciun.


Ingrediente secrete
E o adevărată tradiţie prepararea proaspetei de porc în vestul ţării. Secretele se transmit din tată în fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Cârnatul de casă picant unguresc şi-a dezvelit secretele în faţa celor care au venit să culeagă nişte ponturi pentru viitoarele mezeluri. „Nu există un secret pentru cârnaţii noştri. E vorba doar de boiaua folosită care e specifică Ungariei. Asta face diferenţa. Bucătăria noastră e picantă, de aceea şi cârnatul de la porc trebuie să fie deasemenea picant”, a declarat pentru Adevărul de Seară Arad, Ferdinand Salosz, un măcelar venit de peste graniţă.

Mirosul preparatelor puse la prăjit în ceaune a atras mulţi  pofticioşi. Printre bucatele servite şi-au făcut loc şi tocăniţele cu cartofi sau varză, făcute din carnea proaspătă de porc. „Acum se fierb măruntaiele care vor fi ingredientele pentru caltaboşi. Avem aici ficat, cap, limbă, rinichi şi şorici”, a spus Florentina Ianciş, una dintre bucătăresele cele mai pricepute de la festin.

Schimb de „trucuri” între bucătari
La finalul concursului, măcelarii arădeni le-au oferit în dar ungurilor pită de Pecica, iar ungurii le-au făcut cadou boia. Toate preparatele au fost servite localnicilor. Ca şi la ediţiile precedente, grăsunii au fost puşi la dispoziţie de primăria din Pecica. „Participanţii trebuie să facă 20 de kilograme de cârnaţi, 20 caltaboşi şi trei kilograme de jumări”, a spus primarul Petru Antal.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite