Tot mai mulţi patroni din Arad folosesc munca la negru pentru că e mai "ieftină"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul muncii la negru a luat amploare la Arad
Fenomenul muncii la negru a luat amploare la Arad

Persoanele care acceptă să lucreze fără carte de muncă sunt de regulă fie şomeri, fie cu studii medii. Pentru această infracţiune, patronii riscă amenzi mari care pot ajunge şi la 4.000 de lei pentru fiecare persoană care lucrează fără contract.

Tot mai multe societăţi din oraş încearcă să-şi angajeze personal la negru pentru a evita pe cât posibil cheltuielile cărţilor de muncă. Inspectorii de muncă arădeni au descoperit în primele 10 luni ale anului, un număr de 119 angajatori din judeţ la care lucrau 308 persoane fără forme legale, inclusiv doi minori. 

„A fost cel mai grav caz din acest an. Cei doi lucrau la o spălătorie. Dar şi firmele de construcţii au cei mai mulţi angajaţi la negru, la peste 6 – 7 persoane într-o firmă”, a declarat Ovidiu Jugu, inspector-şef ITM Arad. De cealaltă parte, arădenii spun că este riscant să lucreze fără forme legale mai ales dacă se întâmplă să se îmbolnăvească, însă sunt situaţii în care accept compromisul, din cauza banilor.

„Prefer să lucrez fără acte decât să nu câştig niciun ban, mai ales în zilele de astăzi când se găseşte tot mai greu un loc de muncă. Am lucrat în construcţii aproape un an, fără carte de muncă”, a explicat Ervin Dinescu din Arad. Amenzile pentru munca la negru ajung şi la 4.000 de lei pentru fiecare angajat.

Cine acceptă să lucreze la negru?

Principalele categorii de persoane depistate că lucrează fără forme legale de angajare sunt cele cu un nivel de educaţie scăzut, fără calificare profesională sau cu calificare redusă, ori şomerii, care nu doresc să îşi piardă beneficiile şi ajutoarele sociale. De asemenea, tinerii care de cele mai multe ori nu au experienţa necesară şi nu conştientizează importanţa contribuţiei la fondurile de asigurări sociale accept să lucreze fără acte şi câţiva ani de zile la rând.

Efectuăm controale, mai ales acum în perioada sărbătorilor când fenomenul ia amploare.
Ovidiu Jugu, inspector ITM

Decât să nu am de lucru şi să nu câştig bani, prefer să muncesc fără acte.
Ervin Dinescu, arădean

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite