Chirurgii arădeni fac operaţii româneşti cu bormaşina rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeno Moldovan, şeful Secţiei de Pediatrie, recunoaşte că foloseşte ustensile de construcţii în intervenţii. Conducerea spitalului susţine că are o scuză: nu au mai primit  aparatură medicală nouă de mai bine de doi ani.

Sărăcia din unităţile sanitare din România îi obligă pe medici să  improvizeze. Ustensile chirurgicale care nu mai există în dotarea sălilor de operaţie de luni de zile sunt înlocuite cu şurubelniţe, cleşti, şuruburi şi chiar  maşini de găurit folosite în construcţii. Toate sunt cumpărate din piaţă. 

Atunci când din sala de operaţie lipseşte un cleşte sau o altă ustensilă fără de care medicul nu poate să-şi facă treaba, doctorii de la Spitalul judeţean din Arad trebuie să găsească soluţii urgente. Scot bani din buzunar şi  cumpără de unde pot obiecte care pot înlocui ustensilele chirurgicale.

„Luăm din piaţă de la ruşi şurubelniţe, cleşti, pe banii noştri, improvizăm că nu avem ce face. Dacă nu tratăm pacienţii nu luăm salariul” , a declarat dr. Zeno Moldovan, şef secţie pediatrie Spitalul Judeţean Arad.

Situaţia în care s-a ajuns îi şochează şi pe comercianţi. „Ştiam că sculele astea ajută la făcutul îngheţatei, în restaurante la făcut piureul, dar chiar în sălile de operaţie nu aş fi crezut”, spune Mircea Urlan, un comerciant din  piaţă.

Scuza perfectă
„Noi nu am mai primit aparatură medicală de doi ani. În ceea ce priveşte ustensilele pentru operaţii, pot să spun că suntem deficitari, dar totuşi am primit nişte ustensile ruseşti, din cel de-al doilea război mondial de la o unitate militară dezafectată din judeţ”, a declarat Bogdan Totolici, directorul Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad.

Medicul Zeno Moldovan spune că, în încercarea de a-şi salva secţia de mizerie, a bombardat cu mail-uri cluburi de fotbal  şi fotbalişti de renume, printre care Cristian Chivu şi Adrian Mutu.

Pacienţii afectaţi de criza din sistem
După medici, sărăcia din spital e resimţită de pacienţii care contribuie lună de lună cu bani la  sănătate. „Nu medicii sunt de vină, ci politicienii. Fac şi doctorii ce pot, cu mâinile goale”, a spus Valentin Adăscăliţei, pacient. De ruşine sau poate de teamă, puţini medici recunosc că muncesc ca în vreme de război. Se tem că dacă ar vorbi deschis despre nevoile din spitale, ar fi concediaţi.


Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite