Dan Artimon, din dragoste pentru Arad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Artimon
Dan Artimon

De mai bine de cinci ani este implicat în mişcări civice şi îşi doreşte ca oraşul să-şi regăsească strălucirea de altă dată.

PROFIL
Născut. 16 iunie 1966, Arad
Educaţie. Studii politice şi de psihologie
Experienţă. Implicat în activităţi civice de circa cinci ani
Familie. Necăsătorit

Dan Artimon este preşedintele asociaţiei nonguvernamentale Arad-ID, o asociaţie născută „din dragoste pentru Arad şi pentru arădeni”, aşa cum o descrie fondatorul său.
„Civismul, implicarea în viaţa şi evoluţia oraşului sunt chestiuni care vin din interiorul fiecăruia, sunt lucruri intime şi poate tocmai de aceea e greu să vorbeşti public despre ele sau să le dai explicaţii”, răspunde Dan Artimon la întrebarea referitoare la debuturile activităţii sale.
Mărturiseşte însă că pentru el oraşul în care s-a născut este locul în care trebuie să se simtă cel mai bine, cel mai „acasă”. „Aradul e  locul în care m-am născut, din care, trebuie să recunosc, nu am mai ieşit de foarte mult timp şi unde cred eu că e imporatnt să mă simt confortabil, să ne simţim cu toţii confortabil”, spune arădeanul. Acesta este unul dintre crezurile sale fundamentale şi tocmai de aceea nu oboseşte să lupte pentru însufleţirea oamenilor şi implicarea lor în toate proiectele ce ţin de oraş.

Civismul nu e perimat
„De fapt, fiecare avem spirit civic şi ni-l manifestăm în fiecare zi pentru că noţiunea de civism defineşte relaţia fiecăruia dintre noi cu semenii săi”, explică Dan Artimon. De altfel, una dintre principalele sale dorinţe este să reuşească transformarea bunului simţ şi a normalităţii fiecăruia dintre noi  în manifestări active şi hotărâte. „Există potenţial din acest punct de vedere, dar parcă există şi un soi de prudenţă socialo-economico-civică din partea oamenilor, prudenţă care trebuie înlăturată”, explică Dan Artimon.

Oraşul ca oglindă
Iubeşte Aradul şi spiritul său şi crede că cea mai importantă caracteristică a oraşului sunt oamenii, istoria lor, amprenta pe care au pus-o de-a lungul timpului asupra fiecărui detaliu. „Un oraş este imaginea locuitorilor săi. Având grijă de oraş, avem grijă de noi, de fapt”, mai spune activistul arădean.
Chiar dacă pare o idee măreaţă şi greu de realizat, Dan Artimon spune că asta este misiunea Arad ID: să aibă grijă de oraşul său, de istoria lui, de oamenii şi de clădirile lui, pentru că toate acestea formează identitatea şi unicitatea urbei.
„În activităţile de acest gen e greu să stârneşti oamenii, să îi implici, mai ales într-o perioadă atât de agitată cum e cea pe care o traversăm. În acelaşi timp, e şi frumos, dar depinde în mare măsură de receptorii mesajelor noastre, de arădeni”, mai povesteşte Dan Artimon.

Întrebări şi răspunsuri

Care este elementul cel mai degradat al Aradului?
Din nefericire, trebuie să spun că e comunitatea. Lipsa de timp, grijile de zi cu zi ne îndepărtează unii de alţii, ne înrăiesc şi asta distruge spiritul civic.

Care este cea mai mare tristeţe a ta legată de Arad?
Una dintre ele este Cetatea Aradului. Alta este ştrandul care s-a transformat într-un buncăr de beton părăsit, după ce ani de zile a fost oază de linişte şi verdeaţă. Clădirile minunate şi care se află într-o stare jalnică sunt o altă tristeţe.

Cum arată Aradul ideal?
Este Aradul multipolar cu mai multe centre de interes. Este Aradul clădirilor istorice de până în anii 1930, cu multe spaţii verzi integrate.

Ce-i place
„Îmi plac chestiunile mic burgheze: să gătesc, să citesc, să frunzăresc albume de artă şi să trândăvesc”, mărturiseşte Dan Artimon, care mai spune că din această înşiruire mai lipsesc doar goblenul şi împletitul.

Ce nu-i place
„Nu mă enervează nimic. Îmi place absolut totul dacă se păstrează nişte limite”, spune activistul arădean. Acesta mai susţine că şi chestiunile neplăcute au rolul lor pentru care trebuiesc apreciate.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite