Jumătate din medicii de familie ai Aradului îşi fac bagajul pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii din Arad şi-au depus astăzi, la Direcţia de Sănătate Publică, cereri pentru „biletul” care-i va duce peste graniţă. Peste o sută de doctori dintr-un total de 283, cât numără judeţul nostru, au solicitat certificatele de conformitate.

După zeci de ani de profesie în cabinetele din Arad, zeci de medici de familie sunt hotărâţi acum să-şi ia familiile cu ei şi să plece în alte ţări europene. Nemulţumiţi de noile contracte propuse de casele de sănătate, doctorii depun cereri de emigrare. Medicii de familie au cerut în această dimineaţă de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad certificate de recunoaştere a profesiei în ţările UE.

Radu Boroş are 51 de ani, iar de 27 de ani este medic de familie. Bărbatul mărturiseşte că, deşi a avut, de-a lungul timpului, oferte din străinătate, a preferat să-şi continue profesia în ţară, până acum. 

„Cunosc foarte bine limbile engleză şi franceză şi acum aş pleca din România doar pentru că am demnitate. Sută la sută voi pleca să profesez în străinătate, pentru că în ţara noastră am ajuns bătaia de joc a ministerului. Am oferte multe din Franţa, aşa că nu îmi va fi greu să mă decid”, a explicat Radu Boroş, medic primar.

image


Cereri într-o zi cât într-un an

Doctorii spun că noile clauze contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) i-ar duce la faliment şi ar încălca drepturile pacienţilor. „Preşedintele CAS ne-a făcut incompetenţi şi a declarat de multe ori că îşi doreşte medici tineri. În aceste condiţii, care mai este rolul nostru? De aceea vrem să plecăm din ţară”, a declarat, în această dimineaţă, pentru „Adevărul de Seară”, Adrian Dărăbanţiu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Arad. Cererile depuse astăzi la sediul DSP vor fi înregistrate în maxim 30 de zile de către Ministerul Sănătăţii, care are obligaţia să elibereze un act recunoscut în toate statele europene.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite