Exodul medicilor arădeni bagă spitalele din judeţ în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul de doctori specialişti lasă pacienţii internaţi pe mâna rezidenţilor. Din cauza migraţiei doctorilor, în Arad au rămas doar 15 cardiologi. Judeţul ocupă primul loc la capitolul mortalitate din cauza infarctului.

Salariile mici, dar şi condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze, au făcut, numai în 2010, peste 20 de medici arădeni să plece peste graniţă, pentru a lucra în alte ţări unde sunt mai bine plătiţi. Astfel, specialitatea situată între cardiologie şi chirurgie cardiacă duce lipsă de medici, dar şi de dotări.

„În Arad, exodul cadrelor medicale este mai mic decât în Cluj sau în Târgu Mureş, unde 40 la sută din personalul anumitor spitale are cerere de plecare în străinătate. La noi, 50-60 de asistente medicale au avizul de plecare de la Ordinul Asistenţilor Medicali. Mai pleacă în străinătate săptămânal câte doi, trei asistenţi absolvenţi ai şcolii post-liceale, fără să ne solicite nouă aprobarea, fără să ne anunţe. Oamenii pleacă pentru că sunt nemulţumiţi de bani”, a spus Delia Bonca, preşedintele Sanitas Arad.

Noroc cu rezidenţii

Numărul redus de cardiologi de la Spitalul Judeţean Arad a redus şi numărul paturilor la Secţia Cardiologie. În prezent, acolo sunt doar 60 de paturi, 45 la Cardiologie şi 15 la Terapie Intensivă. „Spitalul a pierdut medici odată cu plecarea acestora în străinătate. Norocul nostru a fost că ne-am acoperit posturile cu medici rezidenţi. În momentul de faţă avem şase cardiologi pe 50 de paturi”, a declarat Mirandolina Prişcă, managerul Judeţeanului.Spitalul de Psihiatrie din Mocrea se confruntă însă cu dezinteresul medicilor de a profesa acolo din cauza distanţei.

„Şi la noi există deficit de personal, deoarece ar trebui să fim o sută de cadre medicale, iar momentan suntem doar 78. Am avea nevoie de încă trei medici, dar aici intervine problema transportului, deoarece spitalul se află la distanţă faţă de Arad”, a declarat în această dimineaţă Monica Pele, managerul Spitalului de Psihiatrie Mocrea.

„Există deficit de medici pentru că sunt plecaţi mulţi în străinătate“.
Dana Negru, director DSP Arad

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite